Laurian Stănchescu: Repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi se va face în câteva luni

15

Scriitorul Laurian Stănchescu, militant al repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, a declarat miercuri că este foarte aproape de finalizarea acestui demers, susţinând că procedurile vor mai dura câteva luni.

„Suntem foarte aproape de repatriere. Primăria Parisului şi Prefectura Parisului au cerut un document, am acel document – o rudă de sânge a lui Brâncuşi trebuie să îşi dea acordul şi să ceară în acelaşi timp Primăriei Parisului exhumarea şi reînhumarea la Hobiţa. Am acel document, am fost la Târgu Jiu şi l-am luat. (…) Repatrierea lui Constantin Brâncuşi este o chestiune administrativă, durează două luni, trei luni, în clipa în care începem demersul oficial cu autorităţile franceze. Am găsit o rudă de sânge a lui Brâncuşi de la Hobiţa, am făcut actul prin notariat la Târgu Jiu. Este ultimul document pe care trebuie să îl duc la Paris după care începem repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi”, a afirmat Laurian Stănchescu la omagierea a 138 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Stănchescu a precizat că dorinţa lui Constantin Brâncuşi era să fie depus lângă mama sa, la Hobiţa.

„Dorinţa lui Brâncuşi pe patul de moarte era să fie depus la Hobiţa, lângă mama lui, dar eu personal consider că lui Brâncuşi ar trebui să i se facă un monument mare funerar lângă Coloana Infinitului. Cred că acela ar fi arcul universal unde s-ar putea odihni Brâncuşi foarte bine. O să ţinem cont de dorinţa lui Brâncuşi dar până la urmă autorităţile române, împreună cu noi, cei care ne ocupăm de Brâncuşi, cred că cel mai potrivit ar trebui lângă Coloana Infinitului”, a spus scriitorul.

În privinţa celor întâmplate la Târgu Jiu, unde una dintre operele lui Constantin Brâncuşi, Poarta Sărutului, a fost spălată cu jet de apă, acesta a calificat gestul drept o crimă culturală.

„Este o crimă culturală ceea ce s-a întâmplat la Târgu Jiu şi cei care au făcut această crimă împotriva poporului, împotriva patrimoniului universal pentru că Brâncuşi este patrimoniu universal, ar trebui să plătească cu libertatea pentru toată viaţa. Am atras atenţia de ani de zile, fac proteste în Târgu Jiu, în Europa, pentru a aduce în valoare operele lui Brâncuşi dar nimeni nu a vrut să asculte şi iată ce s-a întâmplat în urmă cu câteva luni când au spălat Poarta Sărutului cu furtunul cu care se spală maşini. (…) Eu am spus personal că voi da în judecată Primăria Târgu Jiu pentru că este nepermis acest lucru”, a mai spus Stănchescu, adăugând că premierul Victor Ponta nu s-a ţinut de cuvânt în privinţa repatrierii osemintelor lui Brâncuşi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata