Lazea către români: Ştiţi că dacă vreţi să trăiţi ca nemţii, nu puteţi să munciţi ca grecii!

1

Adoptarea monedei unice europene trebuie stabilită în urma unei analize cost – beneficiu și nu pentru că este la modă, iar românii trebuie să înțeleagă că, dacă vor să trăiască precum nemții, trebuie să muncească la fel ca ei, susține economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, care a precizat că aderarea la zona euro este legată de creșterea economică, iar aceasta nu poate fi obținută prin relaxare fiscală și monetară.

Dacă numai prin politici monetare și fiscale relaxate s-ar obține creștere economică, atunci Zimbabwe ar trebui sa aibă cea mai mare creștere economică pentru că ei au cea mai relaxată politică monetară. Problema este că înțelepciunea, secole întregi de management economic arată că nu prin politici fiscale și monetare laxe se obține creștere economică. Ceea ce agravează problematica în momentul de față este că în lume există un trend general care spune că asta e calea cea bună. (…) Și dacă economiști din toată lumea spun asta, și ai noștri decidenți spun că de ce să nu creadă chestia asta!’, a afirmat Lazea la o conferință pe tema aderării la zona euro, precizând că vorbește în nume personal.

Pe de altă parte, el a menționat că situația statelor este diferită, iar România nu se poate compara cu țările puternice, care au deținut imperii, precum Marea Britanie sau China, acestea având posibilitatea să-și acopere datoriile interne prin active deținute în străinătate. „Dacă însă tu (România — n.r.) ești debitor net și n-ai imperii, despre ce vorbim?”, a întrebat retoric Lazea, referindu-se la proiectul de Cod Fiscal aflat în dezbatere publică, care conține numeroase măsuri de relaxare fiscală.

Referitor la adoptarea monedei unice europene, Valentin Lazea a precizat că decizia ar trebui luată în urma unei analize cost-beneficiu, nu pentru că este la modă, iar procesul este strâns legat de creșterea economică și reformele structurale.

În opinia sa, România are nevoie de o perioadă de minim șase ani cu creștere economică de două puncte procentuale peste media din zona euro pentru a atinge nivelul PIB/locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare din statele cele mai sărace care au aderat la zona euro, respectiv 60% din media UE, la finele anului trecut indicatorul situându-se la 54% din media UE.

El a precizat că, pentru aderarea la zona euro în 2019, obiectiv anunțat de autoritățile române în urmă cu un an, România ar trebui să intre la începutul anului viitor în anticamera zonei euro, respectiv în mecanismul ratelor de schimb (ERM-2). „Ca să intrăm în 2019 în zona euro, ar trebui ca la începutul anului viitor să intrăm în mecanismul ERM-2 și văd că nu se întâmplă nimic. Chiar dacă este târziu, ar mai fi încă timp”, a menționat economistul.

Lazea a atras atenția că odată ce România intră în zona euro, reformele structurale nu mai pot fi relaxate niciodată, întrucât altfel se ajunge în situația Greciei sau a Portugaliei. „Rezultă că, în România, este necesară o schimbare culturală profundă la toate nivelurile societății. Dacă românii vor să trăiască precum nemții, trebuie să gândească la fel ca ei, să muncească la fel ca ei. (…) Întrebarea care se pune este dacă România vrea să facă parte din grupul țărilor performante sau din cel al statelor sub-performante, alături de Grecia sau altele? Atunci trebuie să întrebi publicul: vreți să trăiți ca nemții? Știți că dacă vreți să trăiți ca nemții, nu puteți să munciți ca grecii!”, a punctat Lazea. El a adăugat că, odată intrați în zona euro, „trebuie să jucăm în Liga Campionilor, nu mai putem juca în Liga Națională”

În acest context, el a atras atenția că, pentru a avea o economie performantă, Guvernul trebuie să ia măsuri nepopulare de reformă, care trebuie bine explicate publicului, cu accent pe beneficii. „Un Guvern care dorește să promoveze serios reforme structurale trebuie să îndeplinească trei condiții: să aibă convingerea internă privind necesitatea reformelor, să comunice în permanență cu societatea despre scopul final al reformelor și să coalizeze grupurile care vor câștiga de pe urma reformelor”, a explicat Lazea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata