Leacuri din grădină: Usturoiul

13

Usturoiul (Allium sativum), o plantă comestibilă, utilizată ca aliment şi condiment de mii de ani, este recunoscut şi pentru calităţile sale curative.

Usturoiul sălbatic este răspândit pe tot continentul european, precum şi pe ţărmul Mediteranei. Unii istorici cred că a fost cultivat iniţial în Asia Centrală, în timp ce alţii cred că a fost, mai întâi, răspândit în Iran şi Pakistan. Oricum, specialiştii susţin că este foarte probabil ca să fi fost consumat de multe culturi cu mult înainte de a fi cultivat.

În medicina populară este considerat, alături de ceapă, un adevărat medicament, datorită conţinutului bogat de vitamine şi substanţe minerale.

Usturoiul conţine alicină, o substanţă fără miros, care prin presare şi măcinare produce mirosul specific de usturoi. Pătrunjelul şi boabele de cafea sunt cele mai bune remedii contra mirosului. Alicina este mecanismul de apărare al usturoiului împotriva atacului dăunătorilor şi un antibiotic natural, principala sursă de beneficii naturale asupra sănătăţii umane. Alicina este distrusă atunci când usturoiul este gătit sau ţinut în oţet.

Conţine, de asemenea, minerale precum: magneziu, calciu, fosfor, iod, selenium, zinc, acid silicic, dar şi vitaminele A, B1 şi B2.

Elementele chimice pe care le conţine usturoiul întăresc sistemul imunitar, subţiază sângele favorizând circulaţia şi împiedicând formarea cheagurilor de sânge, întârzie îmbătrânirea organismului. Usturoiul este un agent anticancerigen şi un medicament împotriva colesterolului, un puternic antibiotic natural cunoscut sub formă de aliment pur, eficient împotriva streptococilor, un aliment adjuvant în diabet, reîntinerind ficatul.

Este un leac alimentar biblic pentru bolile de stomac, un puternic ajutor în constipaţie, un leac alimentar excepţional de eficient în problemele nasului şi gâtului şi ajută mult în problemele aparatului genital feminin.

Un studiu recent despre efectele usturoiului asupra sănătăţii sugerează că reduce cu aproape jumătate riscul cancerului de plămâni, mai ales consumat proaspăt. Un studiu, realizat de Washington State University sublinia că o substanţă chimică din usturoi este mult mai eficientă în combaterea toxiinfecţiilor alimentare decât două dintre cele mai utilizate antibiotice. În comparaţie cu două antibiotice mult uzitate — eritromicină şi ciprofloxacin — sulfura de dialil, care se găseşte în usturoi, este nu doar mai puternică, ci şi acţionează într-un timp mult mai scurt.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata