Leacuri din grădină: Varza

10

Varza face parte din familia cruciferelor cunoscute pentru prevenirea apariţiei cancerului pulmonar şi a bolilor de inimă.

Această legumă prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii şi poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive. Este cunoscută de pe vremea grecilor şi a romanilor care îi recunoşteau proprietăţile medicinale.

Varza (Brassica oleracea) este o legumă comestibilă, una din cele mai vechi legume cunoscute de om. În lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare (varză verde, albă, roşie, mov etc.), însă cea mai cunoscută şi consumată este varza de culoare verde deschis. Varza se cultivă pe continentul european de mai bine de 4.000 de ani. Originile sale sunt mediteraneene.

Această legumă de iarnă este unul dintre importantele medicamentele naturiste atestate de cercetările medicale. Specialiştii susţin că varza are rol terapeutic în peste 100 de afecţiuni. Substanţele active variază în funcţie de specie.

Există patru varietăţi de varză valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roşie, varza de Bruxelles şi varza creaţă.

Varza conţine vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier şi nu are colesterol.

În varza de Bruxelles şi în varza albă există cantităţi mari de apă, dar şi substanţe tonice, precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) şi săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod şi cobalt). Combate hipoglicemia mai eficient decât celelalte soiuri.

Varza roşie, de exemplu, are efecte depurative şi o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Sucul verzei roşii poate fi întrebuinţat ca indicator pH.

Varza este recomandată în curele de slăbire, însă nu trebuie exagerat, deoarece poate împiedica absorbţia iodului în organism.

Această legumă este benefică în cazul constipaţiei, hemoroizilor, infecţiilor şi furunculelor, entorselor, arsurilor, inflamaţiilor, ulcerului, tumorilor, calmează tusea, protejează inima.

Este folosită şi pentru combaterea alcoolismului, anemiei, hemoragiilor, sinuzitelor sau cirozelor. Este recomandată şi în regimul pentru diabetici. În gastrită, colită şi gută, specialiştii recomandă consumul a trei-patru pahare de suc de varză creaţă, mult mai eficient decât cel obţinut din alte soiuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata