Lege de stimulare a investiţiilor în producerea de energie din surse regenerabile

19

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi (6 iulie 2010) decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a informat Administraţia Prezidenţială.

Proiectul a fost adoptat pe 24 februarie, în unanimitate, de Senat. Iniţiatorul, deputatul PSD Iulian Iancu, a precizat, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului, că acesta prevede „stimulente” pentru consumatorul casnic care investeşte în producţia de energie regenerabilă, la o putere de până la 250 de kilowaţi şi acordarea unui număr suplimentar de certificate verzi pentru producătorii mici care produc până la 2 megawaţi energie.

Potrivit lui Iancu, proiectul legislativ constituie un cadru de încurajare a investitorilor, inclusiv cei casnici, în atingerea ţintei naţionale asumate de România pentru anul 2020 şi adaptează definiţiile din noua Directivă Europeană la legislaţia românească, eliminând elementele incompatibile cu aceasta din legea actuală.
„Venim cu un cadru stabil de încurajare a investitorilor pentru a investi în acest tip de energie, creând, în acelaşi timp, pe orizontală o nouă ramură industrială şi noi locuri de muncă”, a spus deputatul PSD.

Proiectul creează cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsă din surse regenerabile din totalul energiei consumate în 2020. Procentul asumat de România este de 24%, în timp ce ţinta europeană se situează la 20%.
„Prevederile din legislaţia noastră nu s-au dovedit a fi suficient de atractive pentru investitorii străini, ca aceştia să investească în surse regenerabile, astfel că mare parte au preferat să meargă în Bulgaria„, a arătat Iulian Iancu.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului Petru Lificiu a arătat că Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a stârnit „un interes imens pentru investitori”, însă au fost unele „inaplicabilităţi”, motiv pentru care proiectul legislativ este binevenit. „Investitorii aşteaptă la uşă această nouă lege”, a susţinut Lificiu. Proiectul a fost adoptat pe 9 iunie de Camera Deputaţilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata