Legea prin care se reintroduce pensia de serviciu la funcţionarii publici parlamentari, promulgată

0

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, a anunțat marți Administrația Prezidențială.

Pe 30 iunie, deputații au adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar prin care este reintrodusă pensia de serviciu.

Propunerea de lege a fost inițiată de mai mulți deputați PSD, aceștia susținând că prin inițiativa lor este instituit un „regim juridic reparatoriu”, întrucât prin Legea nr. 119/2010 și prin OUG nr. 59/2010 „pensiile funcționarilor publici parlamentari au fost desființate”.

Consider că în 2010 s-a produs o mare eroare. Consider că prin această lege instituim un regim reparatoriu pentru că în 2010 au fost deposedate discriminatoriu de drepturile câștigate șapte categorii socio-profesionale. (…) Este momentul să revenim la normalitate”, spunea, în plenul Camerei, Florin Iordache, unul dintre inițiatori.

Propunerea stabilește, printre altele, că funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii.

„La împlinirea vârstei prevăzute, (…) funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Pensia acordată nu poate depăși nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum și indemnizația de conducere și salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcției deținute sau al funcției asimilate, după caz„, stipulează o altă prevedere.

De asemenea, actul normativ stabilește că pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul fără a se putea depăși însă venitul brut avut la data pensionării.

Funcționarii publici parlamentari care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, pot solicita pensionarea și înainte de împlinirea vârstei de pensionare, dar nu mai devreme de 60 de ani.De aceleași drepturi beneficiază și funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care în structurile Parlamentului între 4-14 ani, caz în care cuantumul pensiei este micșorat cu 1% pentru fiecare an care lipsește din vechimea de 14 ani.

Potrivit propunerii, la îndeplinirea condițiilor de pensionare, funcționarul public parlamentar optează pentru pensia calculată conform prevederilor inițiativei legislative în discuție sau pentru pensia calculată în condițiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute de prezenta lege beneficiază de prevederile alin. 1-8, după caz, chiar dacă la data pensionării ocupă o altă funcție sau au o altă ocupație, după caz. În acest caz, pensia se stabilește pe baza drepturilor salariale pe care le are un funcționar public parlamentar în activitate cu același stagiu de cotizare, nivel de salarizare și funcție publică”, se mai arată în propunerea de lege.

Prevederile se aplică și funcționarilor publici din cadrul Consiliului Legislativ, membrilor acestuia și personalului Curții Constituționale, asimilat celui cu funcții similare din structurile Parlamentului.

Funcționarii publici parlamentari și asimilații acestora, pensionari la data de 31 august 2010, ale căror pensii au fost diminuate, precum și cei pensionați după această dată, care se încadrează în prevederile prezentei legi, beneficiază de drepturile de pensie stabilite în prezenta lege”, se mai arată în textul legii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata