Leul, printre cele 10 monede din lume care au înregistrat cele mai slabe performanţe în 2010

19

Aversiunea faţă de risc a investitorilor, care evită achiziţionarea de active în Europa de Est, a dus la deprecierea monedelor şi la majorarea costurilor rambursării ipotecilor şi a creditelor de consum denominate în valută, se arată într-un raport al Băncii Mondiale (BM), dat publicităţii joi (22 iulie 2010) transmite Bloomberg.

Forintul din Ungaria şi leul din România sunt printre cele zece monede din lume care au înregistrat cele mai slabe performanţe în acest an, susţine organizaţia. Creşterea economică a celor 10 state din Europa de Est membre ale Uniunii Europene va fi în medie de 1,7 la sută în acest an şi de 3,3 la sută în 2011, estimează Banca Mondială, după declinul de 3,6 la sută din 2009. Prognoza BM este mai ridicată decât a Comisiei Europene, care se aşteaptă la o creştere de 1,5 la sută în acest an şi de 3,1 la sută în 2011.

Expansiunea economică a Europei de Est va fi condusă de Slovacia şi Polonia, al căror Produs Intern Brut va creşte anul acesta cu 3,7 la sută şi, respectiv, trei la sută iar în 2011 cu patru la sută şi, respectiv, 3,7 la sută.
În condiţiile în care redresarea este încă fragilă şi inegală, regiunea are nevoie să întărească stabilitatea sistemului bancar şi să reducă deficitul bugetar şi datoria guvernamentală, se arată în raportul BM.

Cele 10 state din Europa de Est membre ale Uniunii Europene, care se redresează din cea mai gravă recesiune de după căderea comunismului, vor fi în continuare afectate de şomajul ridicat, susţine BM.
Rata şomajului în regiune a urcat la aproximativ 10 la sută în mai, cele mai mari creşteri înregistrându-se în statele baltice şi în Slovacia, de la o medie de 6,3 la sută în iunie 2008, se arată în raportul BM.

Numărul şomerilor în Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria a ajuns la 4,7 milioane, faţă de trei milioane în urmă cu 2 ani, din cauza efectelor crizei financiare.
Şomajul va începe să scadă numai începând cu 2011, a avertizat Banca Mondială, deoarece companiile întârzie angajările până când redresarea se accentuează iar băncile rămân prudente în privinţa extinderii creditării.

Şomajul va creşte deoarece guvernele redus cheltuielile, zona euro se confruntă cu o criză fiscală iar investitorii evită investiţiile în statele cu o datorie ridicată. Criza din zone euro ‘aruncă o umbră asupra viitoarelor perspective de creştere’ ale celor zece state din Europa de Est membre ale Uniunii Europene, avertizează BM.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata