Leul şi forintul au înregistrat în primul semestru cele mai mari deprecieri faţă de euro

19

Leul s-a depreciat, în primul semestru, cu 2,93 la sută în raport cu euro, fiind, alături de forint (depreciere de 5,39 la sută) şi zlotul polonez (minus 0,87 la sută), singurele monede ce au scăzut în raport cu euro, conform unei analize realizate de X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

Leul a început în anul curent tranzacţionarea pe pieţele financiare cu o cotaţie de 4,2258 lei pentru un euro, care, la sfârşitul primului trimestru a ajuns la 4,0815 lei pentru un euro, moneda naţională depreciindu-se ulterior, până la nivelul de 4,3523 lei pentru un euro, cu care a încheiat ziua de 30 iunie. Deprecierea leului a fost însă întrecută de cea a forintului maghiar, care a scăzut faţă de euro de la nivelul de 270.1400 înregistrat la începutul anului la 284.7100 la sfârşitul semestrului întâi, marcând o depreciere de peste 5 la sută.

Zlotul polonez s-a depreciat cu doar 0,87 la sută în primele şase luni ale anului, deşi în cel de-al doilea trimestru a marcat o scădere de 7,52 la sută, susţinută cel puţin parţial de autorităţi care au considerat că moneda era prea puternică şi au acţionat în sensul deprecierii acesteia pentru a încuraja exporturile.

Ungaria şi România au avut, de altfel, performanţe economice extrem de slabe comparativ cu alte ţări membre UE care nu fac parte din zona euro. Polonia a evitat recesiunea în 2009, a înregistrat o creştere economică de 0,5 la sută în primul trimestru al anului 2010 şi a revizuit în creştere estimările privind avansul PIB-ului în 2011, respectiv la 4,6 la sută.

Cehia a înregistrat la rândul său o creştere economică de 1,1 la sută în primul trimestru al anului în curs, iar producţia sa industrială a atins în luna mai maximul ultimelor 30 de luni. De altfel, coroana cehă s-a apreciat faţă de euro cu 2,45 la sută în primul semestru al anului curent.

‘Deprecierea leului şi a forintului faţă de euro este cu atât mai semnificativă cu cât în primul semestru euro s-a depreciat istoric faţă de monedele importante ale lumii, de exemplu cu 18,65 la sută faţă de yenul japonez, cu 14,46 la sută faţă de dolarul american şi cu 13,55 la sută faţă de dolarul canadian’, arată analiştii X-Trade Brokers.

În plus, efectele majorării TVA şi ale celorlalte măsuri de austeritate recent adoptate de autorităţile de la Bucureşti nu pot fi estimate în prezent, apreciază analiştii.

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, cu filiale în multe ţări europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, România, Rusia etc), precum şi în Asia (China şi India), fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata