Libera circulaţie nu poate fi aplicată diferenţiat în funcţie de o etnie sau alta

25

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este de părere că nu pot fi făcute proceduri statale prin care libera circulaţie să fie aplicată diferenţiat în funcţie de o etnie sau alta.

„Toţi românii cu cetăţenie română, indiferent de naţionalitate, trebuie să se bucure de drepturi şi libertăţi egale. Nu pot fi făcute proceduri statale, care, atunci când se vorbeşte, de exemplu, despre libera circulaţie, să fie aplicate diferenţiat, funcţie de o etnie sau alta…
Când discutam despre libera circulaţie, orice fel de discriminare pe criterii rasiale, etnice, lingvistice sau religioase este absolut inadmisibilă”, a spus, miercuri, la RFI, Cristian Diaconescu.

Acesta consideră că problema romilor este una „europeană”, fie şi din perspectiva faptului că ”răspunsul fiecărui stat, din punctul de vedere al reinserţiei sociale, al educaţiei – discriminări pozitive, atunci când este vorba de situaţia romilor, este cam acelaşi”.
Fostul ministru de Externe a mai arătat că „problemele generate de unii cetăţeni români, din cauza faptului că în România instituţiile nu au capacitatea de le a oferi argumente solide de a rămâne în ţară, sunt în continuare nerezolvate şi sunt… datorii încă neîmplinite”.

De asemenea, Diaconescu a remarcat că disponibilitatea de cooperare, de dialog, a reprezentanţilor romilor, în proiecte care au fost finanţate fie din bani europeni, fie din resurse naţionale, este destul de limitată.
„Măsuri nu pot fi luate cu rezultate concrete decât dacă există dialog, cooperare cu persoane reprezentative din această comunitate. Sub aspectul respectării legalităţii interne şi internaţionale nu trebuie să existe niciun fel de discriminare.

În mod egal, cetăţenii de etnie romă au obligaţia, pe care de multe ori însă o încalcă, de a respecta legislaţia şi de a respecta normele de conduită, ca şi normele cutumiare, în relaţiile cu unele state”, a precizat Cristian Diaconescu. Din perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen, fostul ministru de Externe consideră că „problema romilor este chiar mai sensibilă decât apare”.

El a subliniat că pentru romi au existat proiecte deosebit de interesante din punct de vedere legislativ şi instituţional. Acesta consideră că instituţiile statului român trebuie să trateze această problemă cu foarte mare atenţie.
”Ne-am limitat de multe ori, la nivel instituţional, în a face nişte adaptări legislative separate sau a aloca fonduri, fără a vedea care este consecinţa acestor gesturi politice şi, din multe puncte de vedere, au fost nereuşite”, a încheiat Diaconescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata