Liberalii vor aproba un program economic de trecere la statul liberal

14

Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a anunţat joi (26 august 2010) în cadrul Şcolii de vară a Tineretului Naţional Liberal, că forurile de conducere ale partidului vor lua în discuţie şi vor aproba, în perioada următoare, un program economic liberal care s-ar putea intitula „Pentru o nouă economie”.

El a precizat că programul economic pe care liberalii urmează să-l lanseze cuprinde 15 capitole care se referă la fiscalitate, buget, economie, mediu de afaceri, energie, administraţie, justiţie, educaţie, sănătate, fonduri europene, apărare şi relaţii externe.
Chiţoiu a arătat că programul pe care PNL intenţionează să-l lanseze are ca obiectiv strategic trecerea de la statul social la statul liberal.

Viceliderul PNL a precizat că această trecere la statul liberal presupune o serie de reforme instituţionale, fiscal-bugetare, dar şi o reformă a sistemului de contribuţii sociale atât în ceea ce priveşte pensiile, cât şi în ceea ce priveşte sănătatea.
„Acest program cuprinde măsuri atât pe termen scurt. În cazul în care PNL este în postura de a intra la guvernare, aceste măsuri să poată fi aplicate imediat şi să aibă efecte pe anii 2011 şi 2012.

Programul cuprinde şi măsuri pe termen mediu şi lung, 2013 şi 2016, şi în continuare pe două decenii, pentru că reforma sistemului de pensii şi a sistemului de asigurări de sănătate presupune o perioadă între 18 şi 20 de ani. Vom trece de actualul sistem al principiului solidarităţii între generaţii la sistemul contributivităţii şi economisirii, adică fiecare cu cât contribuie să beneficieze şi la pensie şi la sănătate”, a declarat Daniel Chiţoiu.

Referindu-se la reforma administraţiei publice locale şi centrale, Chiţoiu a explicat că aceasta va trebui să însemne „reducerea statului birocratic-clientelar la un stat suplu, cu oameni bine pregătiţi, profesionişti şi eficienţi, în slujba cetăţeanului”.
În ceea ce priveşte reforma fiscal-bugetară, vicepreşedintele liberal a arătat că aceasta ar trebui să aibă drept scop crearea unui mediu economic atractiv.

„Pilonul de bază al programului  economic al PNL este relaxarea fiscală şi reforma administraţiei fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor statului. Dacă am colecta 98% din taxe şi impozite şi am reduce evaziunea cel puţin la nivelul 2007-2008, ponderea în PIB a veniturilor colectate va fi la media UE respectiv la 40-42%”, a susţinut Chiţoiu. El a explicat că reducerea impozitării directe impulsionează economia unei ţări.

„Propunem reducerea cotelor de contribuţie socială cu 10 puncte procentuale… pentru perioada următoare, în guvernarea 2012-2016 reducerea cotei unice la 10%, revenirea la cota de TVA de 19%, iar apoi reducerea pe viitorul ciclu de guvernare de la 19% la 15%”, a mai spus Daniel Chiţoiu.
Conducerea PNL se va reuni vineri în cadrul Biroului Politic Central şi în Consiliul Naţional Executiv, iar sâmbătă va avea loc şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata