Liviu Voinea: Discuţia despre reducerea TVA accentuează lipsa de predictibilitate

25

Discuţia despre scăderea TVA introduce în mediul de afaceri o lipsă totală de predictibilitate, a declarat luni, 12 iulie, analistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Liviu Voinea consideră că actuala discuţie despre reducerea cotei de TVA la 19%  induce în mediul de afaceri o lipsă totală de predictibilitate.

„În alte ţări în care s-a luat decizia creşterii TVA, măsura a fost anunţată cu şase luni înainte. Ca să hotărăşti de azi pe mâine creşterea TVA şi de mâine pe poimâine scăderea TVA este o dovadă de instabilitate a politicilor publice, ceea ce nu poate impulsiona mediul investiţional’, a apreciat directorul executiv al GEA.

În opinia acestuia, chiar dacă, de mâine, TVA-ul ar reveni la 19 la sută, „probabil că preţurile care au apucat să crească ar rămâne neschimbate, pentru că nimeni nu poate prevedea dacă nu cumva TVA-ul nu va creşte din nou de a doua zi’.

Voinea a explicat că soluţia majorării TVA era una „facilă din punctul de vedere al înţelegerii cu FMI’, însă, dacă această măsură a fost, într-adevăr, una de criză, „ea ar fi trebuit să se aplice pe un orizont limitat de timp, să zicem pe şase sau 18 luni”.

„Neprocedându-se aşa, există oricând posibilitatea de a modifica din nou cota de TVA, dar o astfel de măsură, odată luată, trebuie păstrată, pentru că nici companiile nu mai ştiu ce să previzioneze, nici FMI nu mai ştie pe ce s-a înţeles cu Guvernul României.

Politicile macroeconomice nu se pot schimba în fiecare săptămână, pentru că economia nu mai reacţionează la nici un fel de stimuli şi ajungem ca în povestea în care dacă strigi prea des că vine lupul, nu te mai crede nimeni”, a subliniat analistul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata