Liviu Voinea: Inflaţia va creşte puternic şi ar putea reveni în zona de două cifre

18

Inflaţia va creşte puternic şi chiar ar putea reveni în zona de două cifre, ca efect al majorării cu 5% a TVA, a declarat sâmbătă (26 iunie 2010) analistul economic Liviu Voinea.

‘Pentru acoperirea golului de venituri bugetare era suficientă majorarea TVA la 22 la sută, dar cred că guvernul a luat în calcul şi efectul de creştere a evaziunii fiscale. Practic la TVA de 24 la sută vor colecta cât pentru o majorare a TVA la 22 la sută’, a spus Voinea.
În opinia analistului economic, măsura adoptată sâmbătă de guvern nu va fi suficientă pentru restabilirea echilibrului bugetar, pentru că va fi înregistrată o scădere semnificativă a consumului, mai ales că şi salariile vor scădea cu 25 la sută, în sectorul bugetar.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei în 2010, Voinea anticipează o scădere a produsului intern brut de minus trei la sută, în principal din cauza scăderii salariilor în sectorul bugetar, în timp ce majorarea TVA va avea efecte mixte asupra PIB.
Prognoza privind Produsul Intern Brut şi cea privind inflaţia, pentru 2010, vor trebui modificate, după ce guvernul a fost nevoit să ia decizia majorării TVA de la 19 la 24 la sută, a declarat sâmbătă la Palatul Victoria ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Ministrul Finanţelor a apreciat că măsura majorării TVA cu 5 procente nu poate fi considerată bună pentru România în acest moment. ‘Nu pot să îmi ascund profunda dezamăgire că azi majorăm TVA. Această măsură o luăm pentru că e important să asigurăm capacitatea de finanţare. (…)
Nu e o măsură pe care să o consider bună pentru România. Măsurile bune erau cele pe care le decisesem (prin asumarea răspunderii Guvernului – n.r.)’, a afirmat Vlădescu, la finalul şedinţei extraordinare a Executivului.

Pentru 2010, autorităţile luau în calcul o creştere economică zero, în timp ce în mai Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5 la 3,7 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata