Lukoil renunţă la explorările din Vietnam, dar confirmă proiectul din România

19

Grupul petrolier rus Lukoil s-a retras dintr-un proiect de explorare a ţiţeiului în Vietnam, dar va începe în august operaţiunile de forare în alte proiecte, inclusiv în România, a declarat directorul general al companiei, Vagit Alekperov, transmite RIA Novosti.

Subsidiara Lukoil Overseas a achiziţionat în aprilie 2011 o participaţie de 50% într-un proiect de dezvoltare a zăcământului petrolier Hanoi Trough, din largul Mării Chinei de Sud.

‘Am închis proiectul din Vietnam’, a afirmat şeful Lukoil, fără a oferi amănunte suplimentare.

De asemenea, Vagit Alekperov a anunţat suspendarea planurilor de listare a companiei la bursa din Hong Kong. Iniţial, Lukoil şi-a propus să-şi listeze acţiunile la bursa din Hong Kong undeva la mijlocul lui 2013 urmând să devină a doua mare companie rusească prezentă pe această piaţă de capital, după producătorul de aluminiu UC Rusal.

În prezent, Lukoil lucrează la o serie de proiecte în platourile continentale din Coasta de Fildeş, Ghana şi Sierra Leone. De asemenea, grupul rus are proiecte în Marea Caspică, România şi Vietnam.

Luna trecută, Vagit Alekperov a anunţat că Lukoil intenţionează să-şi menţină programul de investiţii în acest an la 20 de miliarde de dolari, la fel ca în 2013.

Vagit Alekperov a mai spus că Lukoil se aşteaptă să ajungă în toamna acestui an la o producţie de 400.000 de barili pe zi (bpd) la câmpul petrolifer West Qurna-2 din Irak. Lansarea producţiei la acest câmp, al doilea mare zăcământ din lume cu rezerve estimate la 14 miliarde de barili, ar urma să înceapă la finele lunii martie sau începutul lunii aprilie. Datorită proiectului West Qurna-2, Lukoil ar urma să-şi dubleze producţia de petrol realizată peste hotare, care, în prezent, reprezintă 6% din producţia sa zilnică de 1,8 milioane bpd.

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri de 3.600 miliarde de ruble (111 miliarde de dolari) în 2012. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata