Majoritatea românilor vor ca preşedintele să garanteze respectarea legilor şi a Constituţiei

21

Majoritatea românilor îl percep pe Victor Ponta drept câștigător al prezidențialelor iar 33,6% sunt de părere că misiunea viitorului președinte este să garanteze respectarea legilor și a Constituției, relevă un sondaj INSCOP remis, marți.

Cercetarea arată că, raportat la totalul populației din care au fost eliminate non-răspunsurile (21,1%), Victor Ponta este perceput de majoritatea respondenților care indică un nume (56,4%) drept câștigătorul alegerilor prezidențiale. Klaus Iohannis este perceput ca fiind câștigător de aproximativ o treime (31,1%). Restul candidaților contabilizează scoruri mai mici în acest clasament, astfel: Elena Udrea (5%), Călin Popescu-Tăriceanu (2,6%), Dan Diaconescu (1,7%), Corneliu Vadim Tudor (1,2%), alții candidați indicați care cumulează împreună 2%.

Această întrebare a fost una de tip deschis, element care oferă indicații și cu privire la notorietatea unor candidaturi, se precizează în concluziile sondajului.

Întrebați care este cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă președintele României, 33,6% dintre respondenți au ales varianta „să garanteze respectarea legilor și a Constituției”, 32% vor „să creeze locuri de muncă” iar 18,9% consideră că șeful statului trebuie în primul rând „să combată corupția”. Pentru varianta „să conducă politica externă și de securitate a României” au optat 9,2% dintre respondenți și 5,6% sunt de părere că trebuie „să susțină măsuri de protecție socială”.

Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul” în perioada 30 august — 4 septembrie. Volumul eșantionului a fost de 1.058 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 38 de județe și în București, într-un total de peste 76 de localități (orașe mari, medii și mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului din 2011. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata