Mănăstirea Piatra Scrisă – un loc al tainelor şi al minunilor

1

La o distanța de 25 de kilometri de Caransebeș, înspre Băile Herculane, pe Drumul European 70, călătorii vor întâlni Mănăstirea Piatra Scrisă, căutată în special de către cei care trec prin diferite necazuri, deoarece se spune că Icoana Sfintei Treimi face minuni.

Aflată în administrația Episcopiei Caransebeșului, mănăstirea atrage atât prin locul în care este amplasată, cât mai ales prin icoana pictată direct pe stâncă.

Istoricul mănăstirii spune că, atunci când s-a construit calea ferată pe ruta Caransebeș-Orșova, la deschiderea unui tunel într-o stâncă, a fost găsită pictată Icoana Sfintei Treimi. O astfel de descoperire a dus la schimbarea traseului căii ferate, la solicitarea credincioșilor, pentru care o asemenea icoană, apărută de nicăieri, avea o semnificație spirituală cu totul deosebită. Prin urmare, inginerul Mihlheisen, cel care a condus lucrările, a fost nevoit să devieze traseul unui tunel, cu câțiva metri.

În acest sens, a rămas în înscrisuri și o declarație făcută la acea vreme de primarul localității Armeniș, Grigorie Dragomir, pe raza căreia se afla icoana. „Noi și mai ales răposatul preot Ilie Sârbu i-am răspuns că acea icoană și acel loc pentru noi și pentru toți trecătorii de lege românească sunt sfinte și că nu trecem niciodată pe lângă ele fără să ne descoperim capul și să ne facem sfânta cruce. Cine a fi zugrăvit sfânta icoană, din ce îndemn și împrejurări și când, nu avem cunoștință deplină. Genunchiul de oameni de astăzi și părinții noștri s-au pomenit cu sfânta icoană la loc, unde este acum”, spunea primarul.

Mănăstirea Piatra Scrisă este numită și „Cozia Banatului”, datorită stâncii și a icoanei, dar și a locului în care este amplasată. Practic, denumirea mănăstirii provine de la icoana pictată direct pe stâncă și care reprezintă Sfânta Treime.

Nici în ziua de astăzi nu s-a descoperit cine și când a pictat icoana. Sunt foarte mulți care cred, însă, că icoana nu a fost „zugrăvită” de mână omenească. De aici au luat naștere și mai multe legende.

Potrivit reprezentanților Episcopiei Caransebeșului, o primă variantă susține că icoana ar avea origine miraculoasă și că omul nu a avut nicio contribuție. O altă istorisire vorbește despre recunoștința și mulțumirea pe care suntem datori să le arătăm lui Dumnezeu, pentru toate cele venite în viața noastră. Legenda spune că un conducător de oaste creștin, urmărit de otomani, a căzut de pe coasta unui deal până în râul Timiș, cu cal cu tot. Scăpând teafăr, drept mulțumire, el a dat poruncă să se picteze pe stâncă Icoana Sfintei Treimi.

Într-o altă descriere, se arată că doi călători din Muntenia ar fi trecut prin Valea Timișului într-o trăsură. La un moment dat, caii s-au speriat și au luat-o la galop fără control. Călătorii au făcut legământ că, dacă vor scăpa teferi, vor aduce jertfă lui Dumnezeu. Trăsura s-a oprit, iar cei doi călători au cerut ca acolo să fie pictată o icoană pe stâncă.

Istorisirile nu se termină aici. Într-o altă povestire se spune că un negustor de vite a fost surprins în „Duminica Tuturor Sfinților” de o furtună puternică, iar un fulger a despicat stânca sub care se adăpostise. Prin minune Dumnezeiască, el nu a pățit nimic, cu toate că venea de la muncă tocmai în „Duminica Tuturor Sfinților”. Preotul din sat l-a sfătuit ca în acel loc să zugrăvească Icoana Sfintei Treimi, pentru că a scăpat de primejdie. De atunci, negustorul nu a mai lucrat niciodată duminica.

Toate aceste legende sau povestiri sunt doar mărturii orale, care nu pot fi luate ca dovezi istorice. Cu toate ne arată, însă, evlavia oamenilor, încrederea lor în darurile lui Dumnezeu, recunoștința celor care au scăpat din primejdii.

Totodată, se mai vorbește și despre fiul meșterului care ridica biserica din Armeniș și care a ținut neapărat să pună el crucea pe vârful turnului, împotriva voinței tatălui său, dar că a căzut de pe turla bisericii și a murit. Pentru iertarea păcatelor sale, tatăl îndurerat ar fi zugrăvit icoana de la Piatra Scrisă.

Indiferent, însă, de ce spun legendele, minunile petrecute la Piatra Scrisă au rămas, mai ales după ce sunt persoane care susțin că s-au vindecat, în urma rugăciunilor susținute la Icoana Sfintei Treimi. De la persoane care au venit în cărucioare și ar fi plecat pe picioarele lor, până la oameni care în urma rugăciunilor și-ar fi recăpătat vederea, Icoana Sfintei Treimi ar fi făcut minuni pentru toți. Iar una dintre minuni este chiar faptul că pictura a rezistat în timp pe acea stâncă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata