Mănăstireanu(ANSVSA): România va putea exporta ovine vii în Turcia după ce fermele de carantină vor fi agreate de experţii turci

23

România va putea exporta în Turcia ovine vii şi carne de ovine provenind din cele 19 judeţe libere de scrapie, numai după ce experţii turci vor evalua şi agrea fermele de carantină, a declarat vineri, 31 ianuarie, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

În data de 31 ianuarie 2014, a avut loc la Ankara întâlnirea de lucru între delegaţia Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condusă de preşedintele Vladimir Mănăstireanu, şi Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia, în vederea deschiderii exportului de ovine vii şi carne provenită de la acestea, precum şi reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii şi carne de ovine.

Întâlnirea a avut loc la invitaţia şefului Autorităţii Veterinare Centrale din Turcia, Erol Ifran.

„Am agreat şi semnat cele trei tipuri de certificate veterinare de sănătate destinate sacrificării ovinelor, pentru exportul de ovine destinate îngrăşării şi pentru exportul de ovine destinate reproducţiei, iar Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia urmează să publice pe site, săptămâna viitoare, ridicarea restricţiilor pentru cele 19 judeţe din România. Dincolo de faptul că Organizaţia Internaţională pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a recunoscut statusul celor 19 judeţe din România, ca fiind libere de scrapie, experţii turcii vor să vină să vadă fermele de carantină, să le evalueze şi, ulterior, pot începe exporturile”, a spus Mănăstireanu.

Acesta a precizat că vizita experţilor turci în România, la fermele de carantină, este programată pentru luna martie, însă informarea oficială din partea Turciei referitoare la data reluării exporturilor se va face pe cale diplomatică.

„Informarea oficială din partea autorităţilor turce se va face pe cale diplomatică. Va fi informată Ambasada României din Turcia cu privire la data exactă când se poate relua efectiv exportul de animale vii către Turcia. Pentru tranzit, este însă nevoie şi de acceptul autorităţilor irakiene. Va trebui ca autorităţile veterinare irakiene să mai emită un document prin care să permită tranzitul transportului respectiv întrucât au fost cazuri când au întors camioane şi că să reintre în Turcia trebuiau refăcute analize, fie la produse alimentare, fie carcase de animale care au tranzitat Turcia. Săptămâna viitoare vom lua legătura cu autorităţile irakiene ca să stabilim de comun acord o formulă tip de acceptare a tranzitului prin Irak”, a explicat şeful ANSVSA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata