Maramureş: Lacul Albastru – singurul lac din ţară care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină

19

Clubul civic „Lacul Albastru” din oraşul Baia Sprie sărbătoreşte astăzi, 24 mai, pentru a doua oară, ziua singurului lac montan din ţară care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină.

„Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii în anul 1970 şi e un unicat în lume deoarece oglinda lacului îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină. Sperăm să fie un prilej de bucurie pentru iubitorii de natură şi pentru cei care aleg să-şi petreacă vacanţa la sfârşit de săptămână la poalele vârfului Mogoşa din Munţii Gutâi” a declarat primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca.

Cercetătorii în domeniul geologiei din cadrul companiei miniere Remin Baia Mare au descoperit că lacul situat în zona montană a oraşului Baia Sprie, la aproximativ trei kilometri, s-a format în anul 1920 prin surparea unei galerii de mină abandonate din fostul filon Domnişoara, iar de-a lungul anilor apa strânsă în cavitatea formată a dus la formare unui lac care a creat un biotop specific în jurul său.

Efectul optic de schimbare a culorii apei din lac este dat de compuşii sulfuroşi cu conţinut neferos, apa primind în funcţie de lumina soarelui reflexe de smarald până spre verde-albăstrui sau cristalin.

În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

Aria naturală protejată Lacul Albastru se afla situată pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie într-o pădure tânără de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei, la altitudinea de 530 m şi are o suprafată de 0,5 ha.

Lacul este unul dintre punctele de atracţie a turiştilor care vizitează staţiunile montane Şuior şi Mogoşa din Munţii Gutâi. Elevii foştilor licee de ştiinţe ale naturi şi studenţii facultăţilor de minerit din cadrul universităţii băimărene au întreprins de-a lungul anilor studii de cercetare asupra formării lacului şi cauzelor care determină schimbare culorii apei.

În amonte de lac se află al doilea lac, Mogoşa, o cabană turistică, pârtii de schi şi telescaun. Cele doua lacuri apropiate sunt vizitate de turiştii români şi străini tot timpul anului.

Accesul în aria protejată: Din centrul orasului Baia Sprie urcam, prin fata bisericii catolice, pe strada care ne conduce în directia nordica pâna la liziera padurii, de aici poteca urca în serpentina pâna la Lacul Albastru. Timpul de mers 35 – 45 min.

CITITI SI Lacul Albastru – singurul lac din Europa care îşi schimbă culoarea
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata