Marian Oprişan a fost achitat în dosarul „Căprioara”

20

Președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Marian Oprișan, a fost achitat, vineri, 6 februarie,  de o instanță a Judecătoriei Cluj-Napoca în dosarul „Căprioara”, în care a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de abuz în serviciu și de fals și uz de fals.

Potrivit soluției date de judecători, s-a decis achitarea lui Marian Oprișan pentru infracțiunea de utilizare a creditului în alte scopuri decât cele legale, precum și pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals intelectual.

„În baza art. 386 C.p.p. respinge ca nefondate cererile de schimbare a încadrărilor juridice date faptelor prin rechizitoriu și achită inculpatul Oprișan Marian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizare a creditului în alte scopuri prevăzute de art.10 lit. c din Legea nr. 78/2000. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals, achită inculpatul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu”, se arată în soluția dată de judecătorii clujeni.

De asemenea, sechestrul asigurator dispus de DNA a fost ridicat. Aceleași măsuri au fost dispuse și pentru celelalte persoane inculpate în dosar. Sentința poate fi atacată cu apel în decurs de zece zile.

Procesul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, durează de opt ani, timp în care a fost mutat de la o instanță la alta.

În iunie 2006, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Oprișan pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals. Procurorii DNA l-au învinuit pe președintele CJ Vrancea pentru cheltuirea în mod nelegal a 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale, dar și pentru modul cum s-a achiziționat Complexul Turistic „Căprioara”.

În rechizitoriu se arată că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deși banii au fost plătiți de către CJ Vrancea în avans. Potrivit procurorilor DNA, Marian Oprișan a negociat și achiziționat, fără hotărârea necesară a CJ și fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic „Căprioara”, în jurul căruia deținea, împreună cu membrii familiei, opt hectare de teren. Pentru această achiziție, Marian Oprișan ar fi alocat ilegal 17 miliarde lei vechi din fondurile publice ale CJ Vrancea. În plus, acesta ar fi întocmit și înaintat Guvernului o adresă falsă prin care a solicitat și obținut trei miliarde lei vechi din fondul de rezervă al Executivului, dar pretextele invocate în adresă erau false, iar banii ar fi fost utilizați tot pentru achiziția complexului.

DNA a reținut la momentul trimiterii în judecată un prejudiciu de 1,5 milioane euro în dauna Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului (MTCT), alți circa 600.000 euro în dauna Consiliului Județean și aproape 75.000 euro pagubă la bugetul Guvernului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata