Marian Vanghelie: Prostia ucide, nu corupţia; tăcerea ne îngroapă

5

Partidul Dreptăţii Sociale (PDS) mizează pe două primării de sector la Capitală, dar şi pe 50 de parlamentari la alegerile viitoare, a declarat liderul formaţiunii, Marian Vanghelie, într-un interviu acordat Agerpres.

El spune că îşi doreşte ca PDS să devină o alternativă de stânga la Partidul Social Democrat (PSD) şi speră ca, până atunci, candidatul la Primăria Capitalei Adrian Severin „să curenteze” sentimentul de apartenenţă la valorile stângii.

Vanghelie, care candidează la Primăria sectorului 5, dă asigurări că programul de ajutoare sociale va fi reluat din 10 iunie, „pentru că, nici DNA-ul şi nici alţi contracandidaţi hazlii nu-l pot dezvăţa să-i ajute pe cei care nu au din ce să-şi cumpere o pâine”.

AGERPRES: Ce scor mizaţi că vor obţine candidaţii formaţiunii PDS la alegerile locale din iunie?

Marian Vanghelie: Vom obţine un scor spectaculos în raport cu timpul extrem de scurt în care a trebuit să ne pregătim. În doar trei săptămâni a trebuit să identificăm candidaţii, să-i instruim, să strângem semnăturile de susţinere şi să întocmim dosarele de candidat. Din păcate, legea actuală nu slujeşte democraţia, nu avantajează schimbarea clasei politice atât de mult trâmbiţată de conducătorii României. E un semn că sloganele de laborator nu au legătură cu realitatea, aşa cum „politicienii de laborator” nu pot strânge voturi.

AGERPRES: Pe ce şanse mizaţi la Bucureşti?

Marian Vanghelie: Cred că vom câştiga două primării de sector şi am convingerea că Adrian Severin „va curenta” sentimentul de apartenenţă la valorile stângii. Nu putem lăsa Capitala României pe mâna doamnei Pandele, aşa cum nu putem lăsa românii să trăiască cu iluzia că stânga politică a rămas pe umerii lui Dragnea. Ar fi groaznic…

AGERPRES: În cazul unui eşec la alegerile locale, cine îşi va asuma rezultatul şi ce măsuri se vor lua la nivelul conducerii formaţiunii?

Marian Vanghelie: Noi suntem un partid în reorganizare şi din acest motiv analiza o vom face după alegerile parlamentare. Desigur, acolo unde rezultatele nu ne ajută, vom reîmprospăta echipele de conducere ale organizaţiilor cu oameni mai energici.

AGERPRES: Credeţi că ar fi contat pentru formaţiunea dvs. organizarea alegerilor locale în două tururi?

Marian Vanghelie: În mod evident, alegerile într-un singur tur ajută partidul care concurează având candidaţi în funcţie. Ceea ce nu înţeleg este cum am ajuns aici, în acest deficit de democraţie? Cum să pretinzi că eşti alesul oamenilor dacă tu ai doar 15% din voturi? Democraţia asta originală teleormăneană credeam că se încheie, dar am văzut că judecătorilor le place modelul Dragnea. Atunci să nu se mai plângă nimeni că un singur partid va conduce România.

AGERPRES: Aveţi de gând să susţineţi vreo modificare a legii electorale pe viitor?

Marian Vanghelie: De la anul, când vom avea cel puţin 50 de parlamentari, vă asigur că ne vom bate cu PSD-ul ca să reclădim democraţia, să redăm demnitatea pierdută a Parlamentului şi să facem ca votul oamenilor să conteze. Pentru asta vom modifica legea electorală — vrem alegeri în două tururi şi preşedinţi de Consilii judeţene aleşi de oameni, prin vot direct. Trebuie să arătăm respect faţă de voinţa electoratului.

AGERPRES: Partidul pe care îl conduceţi va face alianţe, după alegeri, în vederea asigurării unei majorităţi în consilii? Dacă da, cu cine?

Marian Vanghelie: Vom face alianţe, punctual, acolo unde oamenii ne-au dat votul, în aşa fel încât interesul lor legitim şi public să fie împlinit. Candidaţii trebuie să se bată în toate consiliile să-şi îndeplinească promisiunile din campanie şi eventualele alianţe pe care le vom face doar asta vor urmări: îndeplinirea contractului cu cetăţenii făcut în campanie de către candidaţii noştri.

AGERPRES: Cum vi se pare că a decurs campania electorală, până în acest moment?

Marian Vanghelie: Este exact aşa cum s-a dorit: o linişte deplină, în care partidele mari să fie avantajate. Doar că asta nu slujeşte democraţia, mesajele nu ajung la oameni, oameni nu sunt informaţi, deci nu ştiu ce şi pe cine votează şi vom avea surpriza să fie votate tot felul de vedete promovate de tv fără niciun talent adminstrativ. Notorietatea nu înseamnă pricepere în administraţia locală, că pe criteriul acesta l-am pune pe Cătălin Măruţă primar general! Primarul general gestionează viaţa noastră, pe mai multe paliere: este responsabil cu traficul mare, ceea ce ne poate face mai eficienţi în munca de zi cu zi sau mai nervoşi; e responsabil cu starea spitalelor, pentru că vedem prin ce criză am trecut, şi vedem cât de important este să fie un primar priceput şi atent la tot ce coordonează. Alegerea primarului general nu e o „miuţă de la Teleorman”, ci este o alegere care ne poate schimba viaţa, depinde pe cine alegem.

AGERPRES: Pe ce aţi mizat în această campanie electorală: reţelele de socializare, activităţi de tip „door to door sau apariţii tv?

Marian Vanghelie: Mizez pe ceea ce am făcut de 16 ani în sectorul 5, o muncă de multe zile şi nopţi, cu satisfacţii şi cu împliniri, dar cel mai tare mizez pe faptul ca bucureştenii sunt inteligenţi. Am mai spus-o şi o repet: prostia ucide, nu corupţia. Prostia ucide şi tăcerea ne îngroapă. Dacă nu suntem destul de inteligenţi să observăm că în spatele acestui slogan societatea civilă a adus la putere un guvern incompetent şi care nu urmăreşte interesul românilor, atunci putem spune liniştiţi: prostia ucide. Nicăieri în lume guvernul ţării nu este oferit unor băieţi aduşi cu avionul de la Bruxelles şi care caută butoanele deciziei prin ministere. Vă închipuiţi că la Paris sau la Londra guvernul ar putea trece fără susţinere parlamentară? E o glumă, dar una care ne arată cât de departe suntem de ţările democratice.

AGERPRES: Ce proiecte aveţi pentru perioada imediat următoare? Dar în perspectiva alegerilor parlamentare?

Marian Vanghelie: În următoare perioadă am în vedere două tipuri de proiecte: unele administrative şi altele politice. Pe lista celor administrative se găseşte construcţia unui veritabil oraş în oraş, un cartier de 85.000 de locuinţe grupate pe trei paliere: locuinţe sociale pentru cei cu venituri mici, locuinţe cu regim special pentru tinerii căsătoriţi şi încă o grupă care va fi rezervată celor care au venituri şi vor dori să cumpere aceste locuinţe. Apoi, e important să continuăm izolarea termică a tuturor blocurilor din sector, pentru că proiectele au fost blocate prin intervenţia brutală a instituţiilor de forţă ale statului care au băgat spaima în funcţionari şi nimeni nu a mai semnat niciun act. Voi continua proiectul meu de suflet: învăţământ de calitate, sectorul 5 fiind un punct de reper pe zona asta, la nivelul Bucureştiului.

Am în vedere reabilitarea unora dintre şcolile afectate şi dotarea celorlalte, în aşa fel încât să ştie toată lumea că în sectorul 5 învăţământul e la nivel european. Nu am voie să-i uit nici pe pensionari şi pe cei cu venituri mici, care în mod nepermis au fost neglijaţi în ultimul an. Programul de ajutoare sociale va fi reluat din 10 iunie, pentru că nici DNA-ul şi nici alţi contracandidaţi hazlii de-ai mei nu mă pot de dezvăţa să-i ajut pe cei care nu au din ce să-şi cumpere o pâine. Pentru mine, solidaritatea nu e un slogan. Eu aşa sunt construit şi nici nu mai am chef să mă schimb la vârsta mea.

Proiectele politice vizează organizarea unui mare Congres după alegeri, cu 6.000-7.000 de oameni, unde voi face apel şi voi încerca să cooptez toate forţele politice noi, inclusiv cele care nu au trecut pragul electoral, să ne unim într-un glas împotriva partidelor mamut care urmăresc să conducă România, pe blat politic. Vreau să elaborăm un ‘Proiect de ţară’, care să aibă o componentă de securitate naţională în care să punem în valoare parteneriatul strategic cu SUA, dar nu vreau să neglijăm interesul naţional şi atuurile geopolitice ale României ca partener onest al NATO. Tot în cadrul Congresului, voi cere unei echipe de experţi din mai multe domenii să gândească şi un ‘Plan de Guvernare’ bazat pe dimensiunea socială, un pact pentru locuri de muncă şi hrană, plan prin care cetăţenii vor înţelege cum vedem noi pilonii de dezvoltare ai României şi care este viziunea noastră de dezvoltare economică pe următorii 10 şi 20 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata