Mierea de mană, un produs rar, dar extrem de sănătos, care se obţine cu eforturi mari

31

Mierea de mană, un produs rar, dar extrem de sănătos, este, în aceste zile, ”vedeta” celei de-a X-a ediții a Târgului Mierii care se desfășoară în municipiul Câmpina.

Zeci de sortimente de miere, de la cea clasică de salcâm, de tei sau polifloră, până la sortimente rare ca mierea de mană, de sânziene sau de pomi fructiferi, fac deliciul miilor de vizitatori ai Târgului Mierii de la Câmpina.

Dacă, în general, cumpărătorii se îndreaptă spre sortimente care au culori deschise, de la auriu spre alb, producătorii le propun anul acesta și un fel de miere care are o culoare închisă, ”ca motorina”, dar care este foarte sănătos.

”Mierea de mană are brad, pin, stejar și este, din punctul meu de vedere, cea mai curată miere, pentru că se obține numai în zonele de conifere, adică la munte. Este cel mai greu de obținut acest tip de miere. Este o miere rară și obținerea ei implică niște costuri crescute față de alte sortimente”, a declarat Florina Apostoiu, producător de miere și angajată a Institutului Apicol din București.

Potrivit acesteia, mana este, practic, substanța lipicioasă pe care o secretă coniferele și pe care albinele o adună cu efort, în condițiile în care ea se află chiar pe tulpina copacilor.

”Ele culeg acea substanță de pe brad, stejar, pin, pe conifere în general. Se uzează și albina mai mult în procesul de producție a mierii de mană. Ele mor mai repede, pentru că iau substanța direct de pe tulpină și astfel se uzează”, a explicat aceasta.

Florina Apostoiu a precizat că motivele pentru care costurile sunt mai mari sunt legate de dificultățile în îngrijirea stupilor în zona montană, de uzura albinelor, dar și de faptul că fagurii nu mai pot fi folosiți pentru alte tipuri de miere după producerea acestui sortiment.

”Este neagră, înnegrește fagurele, iar următoarea producție, de miere de salcâm, de exemplu, care este albă, nu mai poate fi obținută din același fagure. Apoi, la munte ai acces mult mai greu cu stupii, iar îngrijirea lor este dificilă”, a adăugat aceasta.

Potrivit Florinei Apostoiu, mierea de mană, care este foarte sănătoasă, este indicată în sezonul rece, pentru creșterea imunității, dar și în tratarea anemiilor, a răcelilor, a afecțiunilor căilor respiratorii sau ale stomacului.

Organizatorul Târgului Mierii de la Câmpina, producătorul Mihai Apostolescu, a declarat că un alt tip destul de rar de miere este cea de sânziene.

”Anul trecut a fost un an greu pentru miere. O miere rară poate fi cea de sânziene care s-a produs acum trei ani în cantități foarte mici și încă mai există. Probabil că perspectivele pentru mierea de sânziene sunt foarte sumbre”, a spus Apostolescu.

Conform sursei citate, la această ediție a evenimentului participă peste 130 de expozanți din România, Serbia, Moldova și Bulgaria, care le oferă cumpărătorilor zeci de sortimente de miere, dar și alte produse apicole, precum faguri cu miere, miere cu nuci, cu scorțișoară, cu fructe sau cu cătină, siropuri cu miere, polen și propolis.

De asemenea, în cadrul acestei ediții, sunt organizate și concursuri cu premii, respectiv ”Cel mai dulce cuplu”, ”Cel mai curajos vizitator” și ”Concursul de prăjituri sincere cu miere”.

Târgul Mierii de la Câmpina se desfășoară de vineri, 20, până duminică, 22 februarie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata