Mii de oameni au manifestat în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară

21

 Protestul de la București, început în jurul orei 18,00, la Piaţa Universităţii, s-a încheiat după miezul nopţii de marţi spre miercuri, după mai mult de șase ore în care manifestanţii s-au deplasat la sediile unor instituţii publice, între care Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Parlament, Primăria sectorului 4.

Câteva mii de manifestanţi în București și alte câteva sute în ţară au cerut, marţi, demisiile premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Protestul organizat pe reţelele sociale a venit la patru zile de la incendiul din club Colectiv, în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniţi.

La București protestul a adunat peste 15.000 de participanţi, în principal tineri.

Deși programat iniţial să se desfășoare la Universitate, protestul s-a mutat apoi la Palatul Victoria, la Palatul Parlamentului și în faţa Primăriei sectorului 4.

O parte dintre miile de manifestanţi a mers și la clubul Colectiv, pentru a aduce un omagiu celor care și-au pierdut viaţa în incendiul de la sfârșitul săptămânii trecute.

În drum, ei au trecut pe lângă Patriarhie, manifestându-și revolta faţă de poziţia Bisericii Ortodoxe Române după incendiul de la Colectiv.

Pe tot traseul manifestanţii au scandat ”Nu plecăm până nu plecaţi”, „Demisia, demisia”, „Solidaritate”, „Piedone nu uita, a venit și ziua ta!”, ”Colectiv”, ”Vrem dreptate”, ”Asasinii”, ”Rușine, rușine să vă fie”, ”Hoţii”, ”Nu aveţi coloană decât oficială”, ”O dorinţă sinceră — România liberă”, ”Până ieri am tăcut, de azi încep să urlu” , au purtat pancarte pe care se putea citi „Noi suntem generaţia care schimbă istoria!”, „Corupţia ucide!”, „Parchetul: cauza incidentului este numărul mare de oameni din club. Piedone scapă! ISU scapă! Oprea scapă! Toţi scapă?”, „Bunicii la război, părinţii la Revoluţie, este rândul nostru” și au fluturat steaguri tricolore.

În faţa Fântânii de la Universitate oamenii au format o cruce din lumânări aprinse în memoria celor care au dispărut în incendiul de la club Colectiv, la Guvern, pe carosabil, au aprins candele și au lăsat flori, iar în faţa Ministerului de Interne au ţinut un moment de reculegere, în genunchi. De asemenea, protestatarii au aprins candele în faţa Primăriei sectorului 4.

Pe tot traseul, coloana de manifestanţi a fost flancată de jandarmi, iar în faţa acesteia s-au aflat mașini ale Poliţiei.

Manifestaţii au avut loc și la Constanţa, Brăila, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Ploiești, Miercurea Ciuc și Brașov. Participanţii la proteste au scandat „Demisia, demisia”, „Piedone nu uita, te așteaptă DNA”, „Solidaritate”, „Jos corupţii”, au afișat mesaje precum ”Rockers never die. Colectiv 30.10.2015”, ”Eroi în halate, nu șpăgari cu cravate”, au aprins lumânări, s-au recules și s-au rugat pentru tinerii morţi în tragedia din clubul Colectiv.

La Alba Iulia aproximativ 1.000 de persoane au participat la un marș al tăcerii, iar la Cluj-Napoca câteva sute au participat la o slujbă de pomenire oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuţ pentru tinerii morţi în incendiul de la Colectiv. Zeci de sibieni s-au rugat, marţi seara, în Piaţa Mare din Centrul istoric al municipiului pentru victimele din Colectiv și au aprins lumânări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: jurnalul.ro


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News