Ministerul Mediului: Nereguli la mai multe ocoale silvice, la 18 societăţi dar şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj

1

Reprezentanții Ministerului Mediului au identificat o serie de nereguli în urma controalelor din județul Gorj, afectat recent de inundații, mai multe ocoale silvice din județ, 18 societăți dar și Agenția pentru Protecția Mediului Gorj desfășurând activități neconforme cu legea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, remis, marți, ancheta Corpului de Control al Ministrului Mediului a relevat nereguli în activitatea de autorizare a exploatărilor forestiere, derulată de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în condițiile în care instituția a emis autorizații de mediu pentru exploatări forestiere în arii naturale protejate (Situri Natura 2000) fără a se fi obținut avizul administratorului sau custodelui ariei.

Pe de altă parte, concluziile preliminare ale controalelor, care vor continua în perioada următoare, arată că un număr de 18 societăți au desfășurat activități de exploatare forestieră deși nu dețin autorizație de mediu pentru această activitate. Este vorba despre 10 societăți de pe raza Ocolului Silvic Polovragi, care au exploatat o cantitate totală de 8.183 metri cubi, 4 societăți pe raza Ocolului Silvic Novaci, cu o cantitate de 8.395 metri cubi, și 4 societăți aferente Ocolului Silvic Buila, unde s-au exploatat 9.334,9 metri cubi.

În urma analizei documentațiilor, au fost identificate exploatări forestiere realizate în baza amenajamentului silvic aprobat, dar pentru care nu a fost eliberat aviz de mediu la Ocolul Silvic Obârșia Lotrului — Voineasa, care administrează suprafața de pădure aflată în propietatea Obștei de moșneni Aninișeni — Radoșeni — Cărpinișeni.

Au fost identificate, de asemenea, exploatări forestiere fără ca amenajamentele silvice pentru suprafețele de pădure respective să fie aprobate și fără să dețină aviz de mediu. Această neregulă a fost constatată la Ocolul Silvic Buila care administrează suprafața de pădure în proprietatea Obștei Cerbul, Ocolul Silvic Eparhial Gorj și Ocolul Silvic Obârșia Lotrului—Voineasa pentru suprafața de pădure aflată în proprietatea Obștei Bercești — Vlădoi.

Reprezentanții Corpului de control au identificat, cu acest prilej, exploatări forestiere pentru amenajamente silvice care nu au fost aprobate și pentru care nu s-a finalizat procedura de emitere a avizului de mediu, documentațiile fiind depuse la autoritatea de mediu competentă. Această neregulă a fost constatată la Ocolul Silvic Novaci și Ocolul Silvic Buila pentru suprafața de pădure aflată în proprietatea Obștei Analogul Boieresc de la Posada.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a dispus verificări amănunțite în județul Gorj privind modul de eliberare a autorizațiilor de mediu pentru exploatările forestiere și pentru activitatea de extracție nisip și pietriș din albia râului Gilort, în urma recentelor inundații care s-au produs în zonă.

Reprezentanții Corpului de Control au făcut verificări la Direcția Silvică Gorj (Ocolul Silvic Polovragi și Ocolul Silvic Novaci) și la ocoalele silvice private care administrează sau asigură servicii silvice pentru suprafețele de pădure din zonele Novaci și Polovragi (Obârșia Lotrului-Voineasa, Buila, Eparhial Gorj), precum și la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj și Comisariatul Județean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu.

”Aceste concluzii survin în urma unei prime faze de control, în care au fost verificate documentele, avizele, autorizațiile. Urmează o a doua etapă, în care Corpul de Control va verifica efectiv în teren dacă aceste exploatări sunt conforme cu realitatea. Momentan, este prematur să vorbim de o corelare clară între mărimea distrugerii provocate de inundații și exploatările din zonă, deoarece, pentru a trage concluziile corecte, avem nevoie și de verificarea din teren. Chiar și în această etapă însă au fost descoperite nereguli grave și vom acționa în consecință”, a declarat Attila Korodi.

Prima fază a anchetei Corpului de Control al Ministrului a constat în verificarea documentelor emise de aceste instituții în perioada 2011-2014 urmând ca săptămâna viitoare să se realizeze și etapa verificării concordanțelor acestora cu activitatea de exploatare desfășurată în teren. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata