Ministrul Lazăr Comănescu: Sistemul antirachetă de la Deveselu va întări securitatea naţională

22

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vineri, 18 decembrie, că sistemul antirachetă de la Deveselu va întări securitatea națională, iar participarea României la apărarea împotriva rachetelor balistice reprezintă „un angajament strategic susținut de întregul spectru politic și de majoritatea populației”.

„Facilitatea antirachetă de la Deveselu are toate componentele necesare pentru a-și îndeplini misiunea, dobândind astfel capabilitatea tehnică de activare. În perspectivă, facilitatea antirachetă de la baza militară Deveselu va fi integrată în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice până la summitul aliat de anul viitor din Polonia. (…) Pentru România, sistemul antirachetă va întări securitatea națională, atât direct prin protecția pe care o asigură teritoriului național, cât și indirect, sistemul având un important rol de descurajare”, a afirmat Comănescu, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul MAE, prin care s-a declarat capabilitatea tehnică a facilității antirachetă Aegis Ashore a SUA de la Baza militară Deveselu.

Șeful diplomației române a arătat că participarea României la acest proiect reflectă și nivelul superior al relației pe care Bucureștiul o are cu Washingtonul.

„Din perspectiva țării noastre, participarea la apărarea împotriva rachetelor balistice reprezintă un angajament strategic susținut de întregul spectru politic și de majoritatea populației. Totodată, acesta reflectă nivelul superior al relației bilaterale cu SUA, la aniversarea a 135 de relații bilaterale, și consolidează, în același timp, profilul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Ne bucurăm astfel de o excelentă materializare a dimensiunii de securitate a Parteneriatului strategic româno-american pe care o dorim extinsă și în celelalte domenii, cu precădere în cel economic”, a afirmat ministrul.

Lazăr Comănescu a reiterat că sistemul de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei și că are un rol defensiv.

„Doresc să insist asupra caracterului exclusiv defensiv al apărării antirachetă. Comunicatele finale ale reuniunilor la vârf ale NATO, cât și declarațiile SUA și ale României subliniază cu claritate faptul că apărarea antirachetă este defensivă și vizează amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic. Aș dori să reiterez cu toată forța și foarte clar: sistemul antirachetă nu este împotriva Federației Ruse. Dezvoltarea sistemului s-a făcut transparent și predictibil, iar utilizarea sa se va face exclusiv în scop de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU și dreptului internațional”, a precizat Lazăr Comănescu.

La finalul ceremoniei a fost citită Declarația comună româno-americană de marcare a capabilității tehnice a facilității Aegis Ashore, despre care ministrul Comănescu a spus că reprezintă „o confirmare a validității Parteneriatului strategic dintre România și SUA, a angajamentului SUA pentru securitatea României și a Europei și a unei legături transatlantice indestructibile”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata