Mişu Negriţoiu, noul preşedinte al ASF – biografie

2

La 1 aprilie 2014, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat numirea lui Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Mişu Negriţoiu a obţinut 333 de voturi pentru şi nouă împotrivă.

La 26 martie 2014, preşedintele ING Bank România, Mişu Negriţoiu a fost nominalizat de prim-ministrul Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al ASF. La 31 martie 2014, el a primit aviz pozitiv — 44 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi trei abţineri — din partea Comisiilor de buget, finanţe şi economie din Parlament.

***
Economistul Mişu Negriţoiu s-a născut la 26 mai 1950 în comuna Dăbuleni, judeţul Dolj.

A absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (1973). În 1980, a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În 1995, a obţinut titlul de doctor în ştiinţe economice la ASE Bucureşti, cu teza „Investiţiile străine şi tranziţia la economia de piaţă”, sub coordonarea ştiinţifică a profesorului dr. Alexandru Puiu. În următorul an, îşi publică lucrarea de doctorat sub titlul „Salt înainte”.

După absolvirea facultăţii şi până în 1990 a lucrat ca economist în comerţul exterior la întreprinderile ILEXIM, Arpimex şi la Ministerul Comerţului Exterior. Și-a început cariera în 1973, la o întreprindere de comerţ exterior, ILEXIM, care exporta produse din metal, mic mobilier şi artizanat. După 5 ani, a fost transferat în cadrul Departamentului de analiză economică la Ministerul Comerţului Exterior, unde a participat la o serie de misiuni temporare ca reprezentant comercial al României la New York (1982) şi la Los Angeles (1983-1985). A fost ataşat olimpic al României la Jocurile Olimpice de Vară de la Los Angeles (1984). A fost numit în 1985, director cu delegaţie la Întreprinderea Arpimex (fosta fabrică de tăbăcărie Dâmboviţa) (1985). În noiembrie 1989 este ”debarcat din funcţie”, după propriile declaraţii, dar este reinstalat pe 25 decembrie 1989 de ”comitetul revoluţionar din întreprindere”.

În martie 1990 este numit şef al Secţiei economice de la New York a Ambasadei României în SUA, apoi în perioada 18 octombrie 1990 — 19 noiembrie 1992 îndeplineşte funcţia de preşedinte (cu rang de secretar de stat) al Agenţiei Române de Promovare a Investiţiilor Străine şi Asistenţei Economice din Străinătate, reorganizată prin HG 182/20 martie 1991 în Agenţia Română de Dezvoltare, ca departament în subordinea directă a Guvernului. Prin această instituţie au venit primii investitori străini în România, de exemplu Coca-Cola sau Colgate-Palmolive.

Se înscrie în PDSR (actualul Partid Social Democrat).

În noiembrie 1992, este numit ministru de stat (vicepremier), preşedinte al Consiliului de Coordonare, Strategie şi Reformă. În perioada de activitate în această funcţie, se implică în desfăşurarea unor proiecte, precum ”Strategia Programului de Guvernare” şi negocierile cu Fondul Monetar Internaţional. Demisionează din Guvern după nouă luni.

De la 1 septembrie 1994, a îndeplinit funcţia de consilier prezidenţial pentru probleme economice şi de reformă (cu rang de ministru) şi coordonator al Grupului Consultativ pe probleme economico-sociale pe lângă preşedintele României, Ion Iliescu.

Și-a continuat activitatea politică în Parlamentul România, când în noiembrie 1996 a fost ales deputat de Dolj pe listele PDSR. În această perioadă, a fost membru al Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare. La 5 mai 1997, demisionează din Parlament.

În 1997 renunţă la cariera politică pentru un rol în mediul privat, la ING Bank, parte a ING Group, instituţie financiară internaţională de origine olandeză, cu sediul la Amsterdam. La început a fost director cu tranzacţiile de piaţă, iar din 1999 este promovat în poziţia de director general adjunct. La 1 august 2006, odată cu preluarea poziţiei de director general al ING Bank România, devine şi preşedinte al Comitetului pe ţară al ING România, grup financiar care include banca ING Bank România, compania de asigurări de viaţă şi pensii ING Asigurări de Viaţă (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease şi societatea de investiţii imobiliare ING Real Estate Investment Management.

În ianuarie 2010, a devenit CEO al ING Bank România, iar din 2012 deţine poziţia de Chairman al ING Bank Romania.

A primit titlul academic de Doctor honoris causa al Universităţii Hertdforshire (Anglia), în 1993.

S-a implicat în activitatea didactică, ca profesor universitar asociat al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, din cadrul ASE Bucureşti, timp de peste 10 ani.

Mişu Negriţoiu este membru în cadrul mai multor asociaţii profesionale: preşedinte al Consiliului de Administraţiei al Fundaţiei Internaţionale de Management (FIMAN), al Școlii Superioare de Management (MBA) şi al Institutului de Comerţ Internaţional (World Trade Institute), membru al Consiliului Internaţional Consultativ al Centrului pentru Studierea Politicilor Europene (CEPS—Bruxelles) şi membru fondator al Societăţii Române de Economie (SOREC).

Este autorul cărţilor: ”Investiţiile străine şi tranziţia la economia de piaţă’ (Ed. ASE Bucureşti, 1995), ”Salt înainte — investiţiile străine directe şi dezvoltarea” (Ed. Expert, 1996), ”Finanţarea internaţională — instrumente, mecanisme şi instituţii” (Ed. Expert) — coordonator, ”Rolul investiţiilor străine directe în strategia naţională de dezvoltare economică” (Ed. ASE Bucureşti, 1999).

Este căsătorit şi are doi copii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata