Modificarea Codului Fiscal, de la 1 iulie 2010

19

Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere un nou proiect pentru modificarea Codului Fiscal, ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie. Printre modificarile vizate se numara largirea bazei de impozitare si majorarea unor impozite.

 

Proiectul propune stabilirea unui plafon minim pentru venitul net anual dintr-o activitate independenta determinat pe baza de norme de venit la nivel de un salariu de minim brut pe tara, in vigoare la momentul stabilirii normei de venit, inmultit cu 12, informează Avocatnet.ro.

De asemenea, se diminuează de la 40% la 20% cota de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală. În cazul veniturilor creatorilor de arta monumentala, cota se diminuează de la 50% la 25%.

In plus, in veniturile salariale vor fi incluse şi impozitate cu 16% sumele acordate angajatilor, reprezentând contravaloarea tichetelor cadou, a  tichetelor de cresa, de vacanţă şi a tichetelor de masa, precum şi platile compensatorii acordate potrivit legii.

Vor fi impozitate cu cota de 16% si dobanzile la depozitele la vedere/conturile curente si/sau alte instrumente de economisire.

Totodata, se va unifica la 16% cota de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.

Proiectul prevede, de asemenea, stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

Proiectul de act normativ prevede si modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni valutare, de la 1% la 16%.

De asemenea, in proiect este prevazuta si unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.


Totodată, proiectul propune instituirea unei taxe de solidaritate, prin completarea art. 283 din Codul fiscal reprezentând:

a) 50% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

b) 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

c) 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata