Modificarea Ordonanţei 58: Cele trei declaraţii trec în curtea companiilor

1

– Obligaţia depunerii formularelor şi a plăţii contribuţiilor la bugetele de pensii, sănătate şi şomaj în cazul persoanelor care obţin venituri independente va reveni plătitorului de venit.

Specialiştii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) spun că vor posta astăzi, 2 septembrie, pe site-ul instituţiei proiectul menit să modifice prevederile buclucaşe din Ordonanţa de Urgenţă 58/2010 şi din normele de aplicare aferente.

Acestea au pus pe drumuri mii de persoane care, conform actelor normative, trebuiau să declare şi să achite, până pe 25 august, valoarea contribuţiilor pentru pensie, sănătate şi şomaj, scrie Evenimentul Zilei.

Potrivit modificărilor legislative, care se aplică începând cu 1 iulie, veniturile independente obţinute de români sunt reconsiderate ca fiind dependente, dacă îndeplinesc anumite criterii. Este vorba despre relaţia de subordonare faţă de plătitorul de venit, utilizarea spaţiului şi a bazei materiale a acestuia, precum şi orice alte elemente care denotă faptul că activitatea este dependentă.

Aceştia trebuiau să se înregistreze la fiecare dintre cele trei case de asigurări, după care să depună declaraţii şi să vireze sumele aferente. Contribuţiile se cifrează la 10,5% pentru pensie, 5,5% pentru sănătate şi 0,5% pentru şomaj – în total 16,5%.

Miniştrii au discutat, la şedinţa de guvern de ieri, într-o primă lectură, un act normativ pentru modificarea ordonanţei de urgenţă şi a normelor de aplicare.

Potrivit Agerpres, vicepremierul Marko Bela a confirmat că a existat consens în Guvern privind necesitatea acestor modificări, el dând dreptate celor care au protestat faţă de măsura depunerii individuale a declaraţiilor privind contribuţiile sociale aferente veniturilor din activităţi independente.

Liderii UDMR au cerut, în Guvern, ca angajatorul să facă demersurile pentru plata contribuţiilor sociale aferente drepturilor de autor, pentru a fi evitată aglomeraţia de la ghişeele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Casei Naţionale de Pensii şi Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„Esenţa ar fi, după cum ştiţi şi dvs, ca să simplificăm birocraţia în legătură cu aceste declaraţii şi înregistrări şi mai ales ca angajatorul sau firma sau sursa venitului respectiv la care se referă această ordonanţă să fie responsabil de plata taxelor şi nu beneficiarul, aşa cum se procedează şi în cazul veniturilor salariale, taxele, CAS-ul şi tot ce trebuie să se plătească, plăteşte firma, nu beneficiarul”, a explicat Marko Bela.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata