Module e-learning în domeniul noilor coduri, lansate de CSM

2

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat, luni, 24 de module e-learning și broșuri în domeniul noilor coduri penale și civile, elaborate în cadrul unui proiect de către formatori INM și experți externi.

Lansarea a avut loc la sediul Institutului Național al Magistraturii (INM), în prezența unor oficialități române și străine, modulele fiind realizate în cadrul proiectului „Asistență pentru consolidarea capacității instituționale în domeniul formării judecătorilor și procurorilor pentru aplicarea noilor coduri”.

Directorul INM, Octavia Spineanu Matei, a arătat că, în cadrul proiectului, începând cu 2012, au fost organizate 14 conferințe naționale, 3 conferințe internaționale și 125 de seminarii, și au fost formați 3.129 de magistrați.

Vicepreședintele CSM, Bogdan Gabor, a susținut că intrarea în vigoare a celor patru coduri a reprezentat un reper pentru justiția din România și pentru întreaga societate, dar a fost, în egală măsură, o reală provocare pentru sistemul judiciar.

La rândul său, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a susținut că proiectele finanțate în cadrul programului de cooperare elvețiano-român — Fondul Tematic pentru Securitate — au o deosebită importanță pentru Ministerul Public, pentru că obiectivele acestor proiecte coincid atât cu unele din prioritățile asumate de procurori, cât și cu obligațiile stabilite pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

El a apreciat că modulele de e-learning în domeniul noilor coduri reprezintă un moment important în domeniul formării profesionale a magistraților, INM având un instrument modern, rapid, mai puțin costisitor și mult mai eficient.

„În ceea ce privește Codurile penal și de procedură penală, Ministerul Public, prin efortul propriu, a pus la dispoziția procurorilor din întreaga țară, încă din luna februarie 2014, o adresă de poștă electronică (…) la care pot formula întrebări. (…) Profit de acest prilej pentru a vă informa asupra faptului că PÎCCJ are în vedere integrarea acestei oportunități într-un set mai amplu de instrumente novatoare, cum ar fi crearea unui sistem IT de management al audierilor și operaționalizarea arhivei recente a unităților de parchet, prin crearea unor noi funcții informatice. Sunt doar câteva dintre obiectivele MP pe care ne propunem să le realizăm prin accesarea de fonduri structurale și care vor duce în final la informatizarea substanțială a activităților legate de îndeplinirea actului de justiție”, a explicat Nițu.

Secretarul de stat în Ministerul Justiției Diana Voicu a spus că, pentru MJ, anul 2014 a fost unul al angajamentelor onorate.

„Intrarea în vigoare a noilor coduri a reprezentat o reușită ce a venit în întâmpinarea recomandărilor instituțiilor europene în domeniu, dar și a cerințelor interne de dezvoltare a sistemului judiciar din România. Deși rezultatele acestei transformări sunt prematur de observat acum, există toate premisele pentru ca sistemul judiciar românesc să își sporească eficiența și, implicit, credibilitatea în fața cetățenilor săi, în fața mediului de afaceri și mai ales în fața instituțiilor europene”, a arătat secretarul de stat.

Evenimentul a marchat încheierea primei faze de implementare a proiectelor finanțate în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano — Român.

CSM este Autoritate de Implementare pentru trei proiecte  — ‘Asistență pentru consolidarea capacității instituționale în domeniul formării judecătorilor și procurorilor pentru aplicarea noilor coduri’, ‘Îmbunătățirea capacității judecătorilor și procurorilor români în lupta împotriva corupției și a criminalității economice și financiare’ și ‘Consolidarea capacității Ministerului Public de a obține rezultate mai bune în lupta împotriva micii corupții’ — cu un buget total de aproximativ 2,7 milioane CHF din care finanțarea elvețiană reprezintă 85 % din costuri, diferența de 15% fiind asigurată de Consiliu.

Potrivit unui comunicat al CSM, transmis luni , proiectele implementate de Consiliu în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii contribuie la întărirea capacității sistemului judiciar pentru a face față provocărilor legislative și instituționale — intrarea în vigoare a celor patru coduri, precum și la îmbunătățirea activității de combatere a corupției și criminalității economico-financiare prin asigurarea resurselor financiare necesare pentru formarea profesională a corpului judiciar.

În considerarea economiilor realizate în cadrul proiectului, Consiliul Superior al Magistraturii a luat deja măsurile necesare în vederea prelungirii perioadelor de implementare și aprobării de noi activități de formare profesională în domenii care prezintă în continuare o importanță crescută pentru sistemul judiciar — uniformizarea practicii judiciare în materia noilor coduri, comunicare, etică și deontologie profesională, insolvență, formarea specializată a purtătorilor de cuvânt, executarea pedepselor, management, precum și achiziții de echipamente tehnice și IT pentru Direcția Națională Anticorupție și instanțele judecătorești”, se mai spune în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata