Mugur Isărescu: România nu-şi poate corecta deficitul structural doar printr-o creştere economică

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat miercuri, 21 iulie, în cadrul unei dezbateri organizate la Bucureşti, că România nu-şi poate corecta deficitul structural doar printr-o creştere economică, dar şi că datoria suverană a ţării nu este deloc dramatică.

‘Bugetele sunt în suferinţă nu numai în România, ci şi în restul Europei. În România, chiar dacă unele dintre cifre arată dramatism, datoria suverană a României nu este deloc dramatică. În privinţa deficitelor bugetare, îngrijorarea apare nu numai din punct de vedere al mărimii lor, ci şi din punct de vedere al structurii lor.

Deficitul structural este greu de corectat, iar o corecţie a lui nu apare numai dintr-o creştere economică. Simpla creştere economică nu corectează un deficit structural’, a subliniat Isărescu.

Oficialul BNR a adăugat că finanţarea deficitelor structurale printr-o serie de măsuri de conjunctură poate conduce către intrarea României într-un cerc vicios ce vor da neîncredere investitorilor.

‘Finanţarea acestor deficite prin creşteri de dobânzi, de exemplu, poate fi un preludiu al unui cerc vicios care dă neîncredere pieţelor şi chiar evitarea finanţării. Descoperirea financiară este dată de mărimea deficitului. Banii nu pică din cer. Banii adevăraţi vin din resurse’, a menţionat Mugur Isărescu.

În privinţa măsurilor ce ar putea fi luate, Mugur Isărescu a adus în discuţie corecţia bugetară.

‘Problema corecţiei mi se pare mult mai serioasă. O lege juridică bună la un moment dat, cu ghilimelele de rigoare, nu duce la bogăţie. Bogăţia nu se face prin decrete, ci printr-un efort major al colectivităţilor umane. Dacă legea aceasta nu se dovedeşte bună la un moment dat, trebuie făcută o corecţie’, a explicat şeful BNR.

Guvernatorul Băncii Centrale a apreciat că BNR îşi asumă cinismul când vine vorba despre luarea unor decizii ferme, însă a atenţionat că realitatea este cinică şi dureroasă, iar lipsa banilor este un lucru dureros pentru oricine.

‘BNR îşi sumă rolul de cinism, deşi nu este vorba despre asta când vine vorba despre luarea unor decizii corecte. Este dureros câteodată să spui că n-ai bani. Drama nu este că se discută pe această temă. Din păcate, realitatea este cinică şi dureroasă, iar societatea trebuie să o accepte pentru a nu deveni şi mai cinică. Realitatea nu poate fi ignorată, iar dacă se întâmplă acest lucru ajungem să căutăm vinovaţii’, a spus Isărescu.

corectie bugetaradatoria Romanieifinantareguvernatorul BNRinvestitoriMugur Isarescu
Comentarii (0)
Adaugă comentariu