Munca la negru continuă să fie fenomen larg raspândit în Europa

20

Conform sondajului, doar puţin peste jumătate (53%) dintre europeni cred că persoanele care desfăşoară muncă la negru prezintă un risc mai mic de a fi descoperite de către autorităţile competente.

Sondajul mai relevă că europenii cheltuiesc o sumă anuală medie în valoare de 200 de euro pe bunuri sau servicii care implică munca la negru, în timp ce suma anuala medie câştigată de cei care lucrează la negru este de 300 de euro.

Luxemburgul cheltuieşte anual cei mai mulţi bani pentru servicii şi bunuri nedeclarate (500 de euro), valoare semnificativ mai mare decât în orice alt stat membru, fiind urmat de Olanda (400 de euro), Austria, Belgia şi Italia (aproximativ 350 de euro în fiecare), Cipru (328 de euro), Danemarca (317 de euro) şi Grecia (300 de euro). La polul opus se află Ungaria (68 de euro), alte ţări cu cheltuieli medii anuale deosebit de scăzute la acest capitol fiind Bulgaria (118 de euro), România (115 de euro) şi Letonia şi Polonia (100 de euro în fiecare).

Problemele identificate în sondajul Eurobarometru, în care au fost intervievaţi 26 563 de respondenţi din diverse grupuri sociale şi demografice din toate statele membre, urmează să fie cuprinse într-o propunere a Comisiei din aprilie, prin care se va lansa o platformă europeană pentru prevenirea şi descurajarea muncii la negru, care ar avea drept obiectiv intensificarea cooperării dintre statele membre pentru a aborda aceasta problemă într-un mod mai eficace.

Platforma ar urma să reunească diverse organisme responsabile de asigurarea respectării legislaţiei din statele membre, cum ar fi inspectoratele de muncă, instituţiile de securitate socială, autorităţile fiscale şi cele responsabile de domeniul migraţiei, precum şi alte părţi interesate, şi ar intensifica cooperarea la nivelul UE pentru a preveni şi a descuraja efectiv munca la negru într-un mod mai eficient.

„Consecinţele muncii la negru nu implică doar faptul că lucrătorii sunt expuşi la condiţii de muncă periculoase şi la câştiguri mai mici, ci şi faptul că aceasta privează guvernele de venituri şi subminează sistemele noastre de protecţie socială. Este necesar ca statele membre să pună în aplicare politici pentru a descuraja munca la negru sau pentru a încuraja transformarea ei în muncă cu forme legale şi să conlucreze mai îndeaproape pentru a combate acest flagel. Acesta este motivul pentru care, în luna aprilie, Comisia Europeană va propune lansarea unei platforme europene pentru prevenirea şi descurajarea muncii la negru, care ar îmbunătăţi cooperarea între inspectoratele de muncă şi organismele responsabile de asigurarea respectării legislaţiei din întreaga Europă”, a declarat dl László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata