Nelu Iordache va fi judecat sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi Capitala

18

Omul de afaceri Nelu Iordache va fi judecat sub control judiciar, în dosarul privind deturnarea de fonduri europene pentru lucrări la tronsonul de autostradă Nădlac-Arad, a decis definitiv Curtea de Apel București.

Instanța a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, însă Nelu Iordache are interdicția de a părăsi Capitala fără încuviințarea instanței.

În 26 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru: schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, cu consecințe deosebit de grave (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credință a creditului societății (3 acte materiale), delapidare cu consecințe deosebit de grave (136 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (20 acte materiale de instigare și 7 de autorat), fals în înscrisuri sub semnătură privată (35 de acte materiale din care 20 de acte materiale de autorat și 15 acte materiale de instigare), două infracțiuni de spălare de bani și două de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, toate faptele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că Nelu Iordache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de peste 31,5 milioane lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac — Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

„SC Romstrade SRL era societate lider al Asocierii Romstrade SRL — Monteadriano Engenharia E Construcao SA — SC Donrep Construct SRL ce a încheiat contractul cu CNADNR SA. Suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR SA a fost utilizată în realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar. Concret, banii destinați construcției primului tronson de autostradă au fost folosiți în alte scopuri”, susțin procurorii.

DNA arată că acești bani au fost folosiți pentru achitarea a unor datorii în valoare de peste 9, 7 milioane lei ale societăților în care inculpatul era direct interesat, între care o companie de transport aerian, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

De asemenea, s-a constatat retragerea în numerar a sumei de aproape 9,9 milioane lei cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele SC Romstrade SRL.

În perioada iunie 2011 — noiembrie 2012, în calitate de administrator, Nelu Iordache și-a însușit în mod nelegal suma de aproximativ 80 milioane lei, semnând pentru crearea unei aparențe de legalitate, personal sau prin împuternicit, un număr de 136 de dispoziții de plată potrivit cărora ridicările de numerar constituie avans pentru achiziția de terenuri.

DNA menționează că o parte din acești bani, și anume suma de aproximativ 9,9 milioane lei, proveneau din avansul obținut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrăzii Nădlac — Arad. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata