Nicoleta Matei (Nico) reprezintă România în juriul internaţional Eurovision

24

Nicoleta Matei (Nico) face parte din juriul internațional de specialitate al Eurovision 2014, unde va reprezenta România alături de Mădălin Voicu, Mirela Fugaru, Călin Geambașu și Mihai Stoica, informează site-ul oficial al evenimentului.

Nico a reprezentat România la Eurovision alături de Vlad Miriță, în 2008. Mădălin Voicu va fi președintele juriului român, potrivit eurovision.tv.

Pentru prima dată în istoria Eurovision, numele membrilor juriului internațional au fost dezvăluite înainte de spectacolele live. Fiecare juriu din țările respective este format din cinci membri, iar notele acordate de aceștia vor fi publicate după Marea Finală din 10 mai.

În premieră, în anul în care Eurovision se desfășoară la Copenhaga, European Broadcasting Union (EBU) și Eurovision Song Contest Reference Group au decis să prezinte juriul de experți în avans, pentru o mai bună transparență.

Fiecare membru al juriului a semnat o declarație potrivit căreia se obligă să voteze în mod individual. Criteriile după care juriul de profesioniști votează sunt: capacitatea vocală a concurenților, calitatea spectacolului de pe scenă, impresia generală a spectacolului. Vârsta medie a juraților este de 40 de ani. Juriul internațional este compus din 79 de femei și 106 bărbați.

Telespectatorii din cele 37 de țări participante sunt invitați să voteze cântecele preferate (fără posibilitatea de a vota propria țară), prin televoting — prin telefon, sms, sau aplicația specială Eurovision. Procesul este monitorizat și validat de experți. Votul telespectatorilor și votul juriului de specialitate au valoare egală în clasificarea pieselor. Maximul de puncte acordate este 12. Piesa de pe locul 2 primește 10 puncte, cea de pe locul al treilea 8 puncte, iar restul clasamentului este completat de piese care primesc de la 7 puncte la 1 punct.

România este reprezentată, anul acesta de Paula Seling și Ovi, cu piesa „Miracle”. Cei doi vor intra în concurs în cea de-a doua semifinală, pe 8 mai, cu numărul 15.

Cele două semifinale Eurovision, de pe 6 și 8 mai și Marea Finală de pe 10 mai vor fi transmise în direct de TVR1, începând cu ora 22,00. TVR1 este singura televiziune din România care transmite concursul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata