Nicușor Constantinescu a făcut plăţi nelegale de peste 5 milioane de lei către diverse asociaţii

18

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, ar fi plătit în mod nelegal peste cinci milioane de lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice, către diverse asociații, finanțarea și plățile fiind efectuate de către unitatea administrativ-teritorială a județului Constanța, au declarat surse judiciare.

Sursele citate susțin că el ar fi cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese. Conform surselor, plățile au fost efectuate în anul 2012, Nicușor Constantinescu fiind ajutat de un angajat al CJ Constanța, Cristian Bogdan Zgabercea, cunoscut ca un apropiat al acestuia.

Zgabercea, care este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, ar fi întocmit mai multe referate prin care l-a ajutat pe Constantinescu să efectueze plăți nelegale de 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații, finanțarea și plățile fiind efectuate de către unitatea administrativ-teritorială a județului Constanța, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, Zgabercea a transferat, în 2012, către Fundația Culturală Thalia, în temeiul unor relații contractuale fictive, suma de 900.000 lei, despre care cunoștea că provenise din săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu de către Nicușor Constantinescu, la care participase și el, scopul fiind acela de a disimula originea ilicită a banilor.

De asemenea, sursele au precizat că, tot în anul 2012, președintele CJ Constanța ar fi făcut o serie de plăți nelegale.

Astfel, acesta ar fi acceptat și decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire și pepiniere executate de Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal, fiind astfel plătită nelegal suma totală de 1.054.405,98 lei.

De asemenea, Constantinescu ar fi plătit nelegal o sumă importantă de bani pentru servicii de publicitate către două societăți comerciale, la una dintre ele fiind asociat Gabriel Sorin Strutinsky, persoană aflată în relații comerciale cu el, au mai declarat sursele judiciare.

Conform acestora, respectivele servicii nu aveau legătură cu informațiile de interes public și transparența decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu.

În același an, președintele CJ Constanța ar fi decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea unor lucrări, reprezentând organizare de șantier, fără existența documentele justificative specifice în acest caz, faptă care a condus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 lei.

Nicușor Constantinescu ar mai fi cercetat și pentru conflict de interese, după ce, în perioada 2009 — 2014, a încheiat șase contracte de prestări servicii cu două societăți la care este asociat Gabriel Sorin Strutinsky, persoană aflată în relații comerciale cu el.

În baza acestor contracte, președintele CJ Constanța ar fi efectuat plăți din fonduri publice în valoare de peste zece milioane de lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata