Niţă: Industria va plăti mai puţine certificate verzi de la 1 decembrie

Măsura prin care marii consumatori de energie vor fi exceptați de la plata unei părți a certificatelor verzi va fi aplicată de la 1 decembrie, a declarat, joi, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul unui forum de afaceri.

„Am susținut la Bruxelles că prețul energiei este prea mare și, dacă nu va scădea, produsele din UE nu vor mai fi competitive în față unora din SUA sau China. De la 1 decembrie, industria mare consumatoare de energie va beneficia de aceste avantaje”, a explicat Niță.

El a adăugat că acest lucru se va reflecta și în creșterea competitivității produselor românești și europene.

Comisia Europeană a constatat, săptămâna trecută, că schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuțiilor anumitor consumatori energointensivi la finanțarea energiei din surse regenerabile, respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

Conform concluziilor Comisiei, compensarea parțială a costurilor legate de finanțarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesară pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică.

Potrivit ministrului Economiei, Constantin Niță, România este primul stat membru al Uniunii Europene pentru care Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigații.

,,România este primul stat membru al UE pentru care, în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020, publicate în luna aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigații. Aprobarea schemei suport inițiate de Ministerul Economiei reprezintă o confirmare a necesității susținerii industriei europene în vederea păstrării competitivității marilor consumatori industriali. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024′, declara, săptămâna trecută, Constantin Niță, într-un comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

certificate verziconsumatori de energieindustrie
Comentarii (0)
Adaugă comentariu