Novak Djokovic a câștigat procesul, dar nu e sigur că rămâne în Australia

24

În cazul lui Novak Djokovic, instanţa a revocat, luni, anularea vizei de intrare în ţară a tenismenului sârb de către autorităţile federale australiene, însă o decizie finală în acest caz poate fi luată de ministrul imigrației.

În contextul legal, judecătorul Anthony Kelly a revocat decizia autorităţilor de anulare a vizei lui Djokovic şi a ordonat ca sportivului să i se permită să rămână în Australia. Lui i se va returna paşaportul, judecătorul Kelly solicitând ca tenismenul să fie eliberat imediat din detenţia pentru imigranţi.

Cu toate acestea, ministrul imigraţiei, din această ţară, Alex Hawke poate interveni acum personal şi să soliciteanularea acestei decizii, din alte motive decât cele invocate în proces.

Legislația australiană arată că, ministrul Hawke are o putere excepțională în asemenea cazuri și ar putea decide expulzarea lui Djokovic considerând că e o amenințare pentru sănătatea publică, în condițiile în care nu e vaccinat anti-Covid.

De altfel, avocatul guvernului australian, Christopher Tran, a declarat, luni, că ministrul imigrării, Alex Hawke, va lua în considerare o nouă anulare a vizei de intrare în ţară a tenismenului Novak Djokovic, după ce instanţa din Melbourne a decis să revoce prima anulare.

Potrivit The Guardian, în contextul legal la secţiunea 133C (3) din Legea privind migraţia, Alex Hawke ar putea anula din nou viza în următoarele condiţii: deoarece există un motiv pentru anularea vizei (în acest caz pretinsa ameninţare la adresa sănătăţii publice, pentru că Djokovic nu este vaccinat), titularul de viză „nu-l convinge pe ministru că temeiul nu există” şi pe baza faptului că anularea vizei ar fi în interes public.

Totodată tenismenul Novak Djokovic ar putea contesta şi această decizie, dar ar avea mai puţine şanse de succes în instanţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata