Nu doar maneliştii evită taxele. Cel puţin 10 tipuri de liber profesionişti care contribuie la evaziune sunt ignoraţi de Fisc

17

Fotografii de evenimente, profesorii meditatori, muncitorii in regie proprie, proprietarii care fac turism la negru, menajerele, baby sitter-ele, tehnoredactorii sau dactilografele pe cont propriu, micii producări de artizanat, „vindecatorii”, precum si vrajitoarele, sunt cel putin 10 categorii de liber- profesionisti care realizeaza venituri neimpozitate, scrie Dailybusiness.ro.

Anisoara Badiu, managing partner al firmei de consultanta fiscala 3B Expert Audit, propune doua forme de impozitare a liber profesionistilor. Pentru veniturile mici si mijlocii este indicat impozitul forfetar, care stabileste o suma fixa ce trebuie achitata la stat si care este calculata in functie de amploarea si locul in care se desfasoara afacerea.

Forfetarul se aplica de regula pentru activitatile care genereaza venituri anuale de cateva zeci de mii de euro.

Veniturile mari, cum ar fi acelea realizate de manelistii cunoscuti, de anumite persoane care practica vrajitoria sau chiar unii vindecatori traditionali, ar trebui impozitate cu cota unica de 16% aplicata venitului estimat, considera Anisoara Badiu.

Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultant fiscal al Consulting R: „In niciun caz nu cred ca ar fi eficienta propunerea premierului Boc, de a merge la nunti sau botezuri pentru a vedea care sunt veniturile pe care le realizeaza manelistii”.

Desi este vorba de activitati unde veniturile sunt greu de cuantificat, pentru ca nu au fost niciodata declarate la fisc, consultantii propun ca ele sa fie „masurate” pornind de la averea liber profesionistilor.

„Averea poate fi masurata prin nivelul taxelor locale achitate pentru case, masini, terenuri”, a mai spus Luminita Ristea. Se poate stabili apoi de cati bani era nevoie pentru a face acele achizitii, iar valoarea totala poate fi impartita la numarul de ani in care au fost cumparate bunurile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata