Numele şefului CJ Suceava, Cătălin Nechifor, apare în referatul DNA pentru arestarea lui Hrebenciuc şi Adam

20

Numele președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, apare în referatul DNA pentru încuviințarea arestării preventive a deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, acesta fiind menționat legat de achiziționarea din bani publici a moșiei lui Paltin Gheorghe Sturdza.

„Prin ordonanța din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale și sub aspectul comiterii unei noi infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, (…) constând în aceea că Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob, Viorel Hrebenciuc, cu sprijinul lui Aurel Olari, efectuează demersuri pe lângă președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, pentru a-l determina să achiziționeze din bani publici moșia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha și un conac. Este de menționat că imobilele moștenite de Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului Ștefan cel Mare Suceava, ce este în subordinea Consiliului Județean Suceava”, se arată în document.

Procurorii anticorupție, prin aceeași ordonanță, au dispus extinderea urmăririi penale în cauză și pentru constituirea unui grup infracțional organizat constând în aceea că începând cu anul 2013 și până în prezent, folosindu-se de influența politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob, Ioan Adam acționează în mod coordonat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție sau asimilate acestora cu scopul de a facilita dobândirea în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane (ex. Paltin Gheorghe Sturdza, Paul Lambrino etc.).

„Prin ordonanța din 14 septembrie 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de trafic de influență, respectiv cumpărare de influență, constând în aceea că începând cu noiembrie 2013 și până în prezent, Aurel Olari, Sorin Iacob, Ioan Mătășel, Iosif Kadas, Dan Costin Bengescu, Jănică Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect, le-au promis numiților Paul—Philippe Al României și soției sale, Lia A României, că vor interveni pe lângă funcționari din cadrul autorităților publice centrale și locale, din Călărași, Suceava, Sinaia etc, cu atribuții în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obținerea urgentă și în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broșteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călărași și a două imobile în Sinaia etc)”, au reținut anchetatorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata