O Biblie tradusă de Samuil Micu şi veche de 200 de ani, expusă la muzeul din Deva

20

O Biblie veche de 200 de ani, tradusă de Samuil Micu, cunoscut cărturar al Școlii Ardelene, va fi expusă pe tot parcursul lunii noiembrie la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, lucrarea fiind păstrată și conservată în colecția de carte veche a instituției de cultură.

Tipărită la Blaj, în anul 1795, Biblia este scrisă în limba română, cu litere chirilice, într-un format mare, in folio (39 x 24 cm), și însumează 1.150 de pagini.

”Exponatul lunii noiembrie 2015 (…) semnalează două aniversări: împlinirea a 270 de ani de la nașterea traducătorului ei, ilustrul cărturar al Școlii Ardelene, Samuil Micu, precum și a 220 de ani de la tipărirea acestei ediții a Bibliei”, se arată într-un comunicat al MCDR remis luni .

Personalitate culturală de excepție, Samuil Micu (1745-1808) a contribuit la dezvoltarea și modernizarea culturii române, prin lucrările scrise și prin activitatea desfășurată, precum și la accentuarea conștiinței naționale și la prețuirea limbii române.

Publicarea ”Bibliei la Blaj”, în anul 1795, a fost susținută de episcopul greco-catolic Ioan Bob (1739-1830), care a manifestat o evidentă înțelegere a culturii și a necesității promovării ei în rândul românilor ardeleni.

În anii următori, ”Biblia de la Blaj” a fost folosită ca model pentru ediția ”Bibliei” în limba română de la Petersburg, din 1819, al ”Bibliei de la Buzău”, 1854-1856, precum și al ”Bibliei” editate de Andrei Șaguna la Sibiu, între anii 1856-1858.

De-a lungul timpului, alte exemplare ale Bibliei au fost în proprietatea unor biserici hunedorene din localități ca Bârsău, Gurasada, Hațeg, Hunedoara, Păucinești, Peșteana, Sălciva, Sereca, Silvașul de Jos, Valea Dâljii, Valea Lupului.

MCDR Deva deține, în Colecția de carte veche, două exemplare ale Bibliei traduse de Samuil Micu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Muzeul Civilizaţiei Dacice și Romane  Deva

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata