O combinaţie de vinuri – creaţie a unui sommelier

21

Vinul de Sommelier By Marius Stoica este o premieră pentru România și, din câte știe „părintele” noii licori, niciunde în lume nu mai există așa ceva.

„Aici avem o combinație dintre un Merlot din Crama Domeniile Franco Române și un Cabernet Sommelier din Crama Budureasca. Din câte știu eu, niciunde în lume nu s-a mai născut un astfel de vin. Se fac combinații de soiuri diferite din aceeași cramă, dar nu din crame diferite”, a declarat Marius Stoica.

Cupajarea vinurilor este un proces prin care diferite soiuri sunt amestecate în rețete unice, cu o măiestrie dusă la nivel de artă. Asemenea maestrului parfumier care combină miligrame din esențele dorite pentru a contura notele perfecte ale unui parfum sau așa cum Master Blender-ul combină cu măiestrie tutunuri nobile pentru a obține blend-uri distincte și rafinate, sommelierul îmbină diferite soiuri și diferite stiluri de vinificație în căutarea vinului perfect.

„Datorită experienței de sommelier și studiilor în oenologie și vinificație, am descoperit nu doar ce tipuri de vin se completează cel mai bine, dar și modul în care notele de gust intră în armonie pentru a crea experiența perfectă a degustatului”, spune somelierul Marius Stoica.

Vinul bază este un Merlot vinificat în lipsa lemnului de Daniel Dorneanu (din Domeniile Franco Române), cu o structură subțire, dar bogat în taninuri. Vinul ales pentru completarea experienței gustative este un Cabernet Sauvignon vinificat de Stephen Donnelly (oenolog Crama Budureasca), maturat douăsprezece luni în butoaie mici de stejar, bogat în arome și alunecos pe palatin.

„Această primă ediție, limitată la doar 600 de sticle, cuprinde vinuri provenite din cele mai bune zone, prelucrate cu grijă și mixate într-o rețetă unică sub sigla Vin de Sommelier, ce reprezintă simbolul aprecierii mele pentru această cultură și pentru iubitorii de vin”, adaugă Marius Stoica.

El ar vrea să prezinte acest nou vin în Franța și în Chile, ultima destinație părându-i-se atractivă pentru că reprezintă noua lume a vinurilor, chilienii fiind inovatori de tehnologii de vinuri și ar fi începutul unei noi piețe de vinuri.

„Invit iubitorii de vin să descopere eleganța, complexitatea și armonia primului cupaj din România realizat de un sommelier”, a conchis Marius Stoica. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata