O pictură murală care celebrează 25 de ani de la căderea comunismului va fi prezentată sâmbătă pe un bloc bucureştean

18

O pictură murală care celebrează 25 de ani de la căderea comunismului, realizată de artiști polonezi, va fi prezentată sâmbătă, 13 septembrie, pe un bloc din cartierul bucureștean Drumul Taberei, informează un comunicat al Institutului Polonez transmis miercuri, 10 septembrie.

Lucrarea, pictată pe peretele blocului de pe strada Valea Ialomiței nr. 1A, este a doua lucrare de acest gen realizată în cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din București cu Primăria sectorului 6.

În aceeași zi, la ora 17,00, la Grădina Verona a Librăriei Cărturești va avea loc o întâlnire cu pictorii care au realizat muralul, având ca subiect arta în spațiul public.

Pictura a fost realizată de artiști ai Școlii de Pictură Murală din Gdansk: Rafal Roskowinski, Jacek Zdybel, Magdalena Pela, Katarzyna Marcinkowska și Wojciech Wozniak. Intitulată „Macarale”, pictura va fi dezvelită în prezența ambasadorului Republicii Polone, Marek Szczygiel, reprezentanților Institutului Polonez, Primăriei sectorului 6 și ai Centrului Cultural European Sector 6, la ora 11,00.

Artiștii și-au propus să reprezinte siluetele unor macarale pe un fundal în culorile steagurilor Poloniei și României.

„Macaralele din șantierul naval sunt un element caracteristic peisajului din Gdansk, orașul în care s-a născut mișcarea Solidaritatea, dar, înainte de toate, simbolizează munca și muncitorii care, chiar acolo, în Șantierul Naval din Gdansk, s-au opus regimului comunist în anul 1980. Ei au deschis drumul spre libertate în Polonia iar protestul și solidaritatea lor au dus la colapsul sistemului autoritar și începutul schimbărilor democratice din Polonia, pe care au urmat-o și celelalte țări din zonă. Tocmai la aceste evenimente și la căderea regimului ceaușist din România se referă și inscripția „1980 — a început la Gdansk, 1989 — s-a încheiat la București””, arată sursa citată.

Proiectul decorării blocurilor din București cu opere de artă monumentală are drept scop revitalizarea vieții sociale și culturale a zonei, precum și promovarea artei urbane.

Primăriei sectorului 6 și Institutului Polonez din București, care a inițiat proiectul anul trecut, i s-au alăturat anul acesta Institutul Culturii Urbane și Școala de Pictură Murală din Gdansk, precum și Institutul „Adam Mickiewicz” de la Varșovia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata