O reţea de 11 firme ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,5 milioane lei

17

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat, joi, 19 mai, 40 de percheziţii domiciliare şi la sediile unor firme din Bucureşti, Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, la sesizarea Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), informează, vineri, Direcţia Antifraudă.

‘DGAF a identificat o reţea de 11 firme care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,5 milioane lei, prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA şi a impozitului pe profit. În noiembrie 2015, DGAF a sesizat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care, în data de 19 mai 2016, au efectuat 40 de percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti, judeţelor Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, precum şi la sediul unei instituţii din Constanţa’, se menţionează într-un comunicat al Direcţiei Antifraudă.

Pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate în urma comerţului cu cereale, reprezentanţii firmelor investigate au organizat un circuit complex în care trei firme justificau cantităţile de cereale deţinute prin înregistrarea în contabilitate a facturilor fictive provenite de la alte opt firme furnizoare, tip fantomă, fiind înregistrate cheltuieli nereale în scopul diminuării bazei impozabile şi obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Astfel, potrivit DGAF, au fost înregistrate achiziţii şi livrări fictive de cereale şi plante tehnice, în scopul creării unei provenienţe aparent licite. Contravaloarea operaţiunilor fictive era virată în conturile firmelor fantomă, iar sumele erau apoi retrase în numerar de la ATM în aceeaşi zi.

‘În total, în perioada ianuarie 2010 — 2011, au fost retraşi peste 3,88 milioane de euro (17.488.381 lei) în numerar’, se mai spune în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata