O reţetă originală – zăbicul sau prăjitura olteanului sărac

117

În perioada dintre cel de-Al Doilea Război Mondial și Colectivizare în satele de câmpie din județul Mehedinți se pregătea zăbicul sau „prăjitura olteanului sărac”.

Mâncarea aceasta tradițională se utilizează tot mai rar în prezent, fiind înlocuită de produse de cofetărie/patiserie moderne, produse în bucătăriile de lux.

Vetuța Munteanu, de 81 de ani, din Valea Copcii, comuna Șimian, cea mai mare din județul Mehedinți, susține că prăjitura a cărei mod de preparare i l-a transmis mama ei, este mai sănătoasă decât toate „bunătățile” oferite de cofetari. În primul rând, nu conține E-uri. Este savuroasă și — vorba lui Marin Sorescu — „este o mâncare absolut fenomenală”.

Rețeta pe care o știe bătrâna de preparare a zăbicului este cunoscută de toate femeile în vârstă din județ. Din fericire, ea se deosebește fundamental de cele promovate pe Internet sau în catalogul cu meniuri ale pensiunilor sau restaurantelor.

„Acolo, zabicul se prepara ca mămăliga. Rețeta originală este altcumva: se iau felii de mălai copt la țest sau cuptor și se rup în bucăți mici, cu coajă cu tot și se pun într-o raină de tuci, unde s-a pus un strat de ulei cât să-i acoperă fundul, dar numai după acesta este încins. Și se amestecă cu făcălețu, continuu, să nu se prindă și pentru ca uleiul să fie absorbit de bucățile de mălai”, spune Vetuța Munteanu.

Ea crede că zabicul nu ar fi delicios „dacă după ce se prăjește timp de zece minute nu ai adăuga două ouă bătute, o mână de jumări sau câteva fărimituri de trandafir ce-i spune olteanu și cârnaț”.

Zabicul poate fi servit și c-un pahar de vin „de toată românimea, că nu face rău și ajută la slăbit și la foame”.

„În satul ăsta al meu doar când este nedeea satului — Duminica Tomii — nu se pregătește zăbic, că e zi mare, vin neamurile și trebuie să le pui pe masă bucate alese, nu cele tradiționale”, a mai spus Vetuța Munteanu, cea mai vârstnică femeie din Valea Copcii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata