O superbă casă de 40 de metri pătraţi, locuinţa care a cucerit internetul – GALERIE FOTO

17

E tare faină povestea acestui loc şi poate o să-ţi dea şi ţie idei dacă te regăseşti în aceeaşi situaţie. Despre ce situaţie e vorba? Ei bine, familia care are o casă pe terenul generos din imagini a locuit ceva timp în afara ţării.

Întorşi acasă din străinătate şi având trei copii s-au trezit că n-are cine să stea cu cei mici pentru că munceau toată ziua. Au vorbit cu mama lui, care s-a oferit să stea cu copiii, dar care şi-a dorit o casă a ei, mai ales că vroia să se mute din locuinţa pe care o avea deja şi pe care o considera prea mare şi prea greu de întreţinut. Soluţia? I-au construit propria ei căsuţă pe terenul lor. Practic, sunt vecini, sunt aproape, dar fiecare are locul său. Dar hai să-ţi spun mai multe.

Trebuie să fii deschis şi flexibil să începi o nouă etapa în viaţa ta, aşa cum a făcut Ethel mamă şi bunică, o suedeză acum aflată la pensie. Cu siguranţă că a avut şi norocul ca această căsuţă să-i fie proiectată de propriul fiu, arhitect de profesie, iar grădina să-i fie concepută de fiica ei, peisagist. Ce şi-a dorit Ethel? Ceva intim, neapărat luminos şi musai cu grădină. Ba a mai precizat că-şi doreşte şi balcon. Fiul ei, arhitectul Buster Delin, a venit însă cu o soluţie şi mai ingenioasă.

A proiectat o casă în pantă, astfel încât de la mansardă să existe ieşire directă în grădină, pe lângă cea de la parter. Fiecare centimetru pătrat a fost la maximum exploatat pentru ca mama lui să aibă exact ceea ce-şi doreşte şi are nevoie. Casa este înaltă de circa 5 metri şi asta a permis configurarea unui spaţiu de lucru la etaj cu înălţimea de 2,10 metri. În rest, toate se află la parter, respectiv o bucătărie deschisă către living, dormitorul şi baia (vezi planul la final). În tota,l 40 de metri pătraţi.

Pentru că doamna şi-a dorit o locuinţă luminoasă, fiul ei a prevăzut două ferestre generoase în zona de zi dintre care una include şi uşa de acces către terasă. Și da, toată casa este încojurată de spaţiu verde, cu flori, plante aromatice , arbuşti şi pomi plantaţi şi aranjaţi conform planului fiicei ei peisagista Marika Delin. Ai să vezi imagini şi din timpul şantierului şi după ce grădina s-a dezvoltat şi ai să-ţi faci o idee asupra importanţei amenajării spaţiului din jurul casei.

Aceasta are intenţionat faţadele finisate într-o nuanţă neutră tocmai pentru a nu ieşi în evidenţă şi a se armoniza cu peisajul frumos din jur. Pare că răsare din panta terenului. Acoperişul este simplu, din tablă. Mi-a plăcut ideea cu încăperea de la mansardă, care are acces separat. Dacă-i este greu să urce pe scara interioară, Ethel nu ezită să intre în camera ei de lucru din exterior. Desigur că aici le place şi nepoţilor ei să stea mai mult, mai ales când nu e frumos afară.

Casa este poziţionată pe teren astfel încât să fie cu spatele la drumul din zonă şi să aibă deschidere către terasă, iar mai sus de aceasta să fie accesul către casa fiului ei. Contează mult cum e aşezată casa în pantă pentru că aşa are lumina care şi-a dorit-o, dar şi pivelişte frumoasă, departe de zgomotul străzii (care fie vorba între noi nu se compară cu o zonă urbană).

Pentru ca interiorul să pară mai mare arhitectul a folosit alb pe suprafeţe mari, atât pentru plafon, cât şi pentru mobilă. De asemenea, pardoseala seamănă la nuanţă cu cea de pe terasă, astfel dă impresia că spaţiul interior se prelungeşte şi la exterior, de unde senzaţia de spaţiu mai amplu.

Mi-a plăcut tare mult căsuţa, dar şi atitudinea lui Ethel. Foarte rar întâlneşti pensionari, ajunşi bunici, care să fie deschişi pentru un asemenea proiect doar ca să-şi ajute copiii şi nepoţii. Dar Ethel spune că soluţia asta pentru ea e ideală, o costă şi mai puţin întreţinerea, iar satisfacţia de-a fi aproape de fiul şi nepoţii ei este de neegalat.

În plus, faptul că nu locuieşte în aceeaşi casă cu fiul şi familia acestuia le oferă tuturor confort şi respect reciproc, căci fiecare poate să-şi vadă de viaţă lui fără să se sâcăie. Se simte şi în siguranţă, dar şi independentă şi soluţia asta o găseşte foarte potrivită pentru situaţia dată. Tare mi-a plăcut şi casa şi povestea. Sper să te inspire şi pe tine!

Adela Pârvu

 www.adelaparvu.com

[nggallery id=174]

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata