O sută de autori pornesc greva fiscală. Ce spune Cristian Tudor Popescu

18

O sută de artişti, scriitori, graficieni, cineaşti şi traducători vor să intre în grevă fiscală începând cu 1 septembrie, nemulţumiţi de noua procedură de taxare a drepturilor de autor impusă de Executiv.

Autorii şi-au anunţat protestul într-o scrisoare deschisă şi ameninţă cu neplata noilor impozite până ce ordonanţa ce impune suprataxarea drepturilor de autor nu va fi abrogată. Ei declară că nu au de gând să stea la cozi, nemulţumiţi după ce au aflat cum îşi vor achita de acum înainte impozitele către stat.

Printre cei o sută de semnatari ai scrisorii de protest „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?” se numără Varujan Vosganian, Andrei Pleşu, scriitorul Şerban Foarţă, George Arion, pianistul Harry Tavitian, regizorul Victor Ioan Frunză, scriitorul Mircea Vasilescu, Dan Culcer şi Dan Mircea Cipariu.

Scriitorul Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, spune că a semnat scrisoarea în calitate de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. „O ţară care a ajuns să pună impozit pe poezie înseamnă că o duce foarte rău”.

Pentru Gândul, Vosganian a declarat că nu se teme de eventuale amenzi ce i-ar putea fi aplicate în cazul în care nu-şi va achita taxele: „La câţi bani primesc eu pe drepturi de autor pericolul ar fi simbolic”.

Şerban Foarţă: „Trecem cu vederea că suntem buzunăriţi, dar acum ni se fură şi din timp, din viaţă”, spune scriitorul nemulţumit de bulibăşeala de la ghişee. El interpretează noua măsură legislativă drept „un gest care frizează sadismul”.

La rândul său, Cristian Tudor Popescu ar susţine „oricând o grevă fiscală generală în calitate de cetăţean, nu numai de scriitor şi jurnalist”. „Nu susţin demersuri parţiale”, spune Cristian Tudor Popescu. „Sunt gata să îmi plătesc toate dările legale, dar nu în condiţiile umilitoare impuse de Guvernul Boc. Dacă azi e problema artiştilor şi jurnaliştilor, mâine Guvernul Boc se va năpusti asupra altei categorii. Iată de ce cred că trebuie un demers colectiv.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata