Olguţa Vasilescu: Lucrarea mea de doctorat este originală 100% şi îmi voi apăra imaginea publică

0

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat vineri, în privința acuzațiilor de plagiere a tezei sale de doctorat, că lucrarea ei este originală 100%, motiv pentru care este hotărâtă să își apare imaginea publică prin acționarea în instanță pentru calomnie a Cosimei Rughiniș, conf.dr. de la Facultatea de Sociologie.

„Vreau să vă arăt cum se poate distruge imaginea unui om politic. După cum știți, există un program de detectare a plagiatelor, care poate fi accesat de toate instituțiile care pot să verifice un plagiat — www.detectareplagiat.ro. Am fost informată de presă, astăzi, că există suspiciuni de plagiat în lucrarea mea de doctorat. Este inutil să vă spun că acest sociolog (Vilfredo Parreto — n.r.) nu a fost aproape deloc cercetat și există foarte puține note și studii despre el, iar când m-am angrenat în această activitate, Comisia de doctorat mi-a spus că îmi va fi foarte greu pentru că nu există materiale pe care să le fi putut să le citesc. Dar, m-am înhămat la acest lucru și, mai mult decât atât, la traducerea lui Vilfredo Paretto, Tratatul de Sociologie Generală din care am tradus trei din cele patru volume”, a precizat Vasilescu într-o conferință de presă.

Primarul Craiovei a mai afirmat că respectivul capitol din teza sa de doctorat despre care Comisia de Etică a Universității București afirmă că ar fi plagiat este, de fapt, rezumatul tezei ei de doctorat.

„Înțeleg că această doamnă despre care, îmi cer scuze, nu am auzit, Cosima Rughiniș, care, la ce gafe a făcut, are a-și cere scuze, spune că un întreg capitol din teza mea de doctorat ar fi un plagiat. Am accesat acest program de detectare a plagiatului și am constatat că 7% este plagiat. Numai că acest 7% duce la un link care este, de fapt, rezumatul tezei mele de doctorat, care-mi aparține. Deci, dacă cei 7% nu sunt plagiat, pentru că duc la o lucrare tot de-a mea, înseamnă că lucrarea mea este originală 100%”, a explicat Olguța Vasilescu.

Primarul Craiovei a menționat că Vilfredo Paretto este un sociolog valoros, genial, dar a fost foarte puțin promovat, pentru că a fost unul dintre teoreticienii „musollinieni” și, din această cauză, a fost interzis peste tot în Europa, apoi a fost descoperit de Școala americană de sociologie și abia după aceea au început să apară studiile despre el și în Europa.

„Când am scris eu teza de doctorat am găsit un singur text scris de un român despre Vilfredo Paretto: era scris de Varujan Vosganian și se referea la distribuția veniturilor. Este o teorie ‘parettiană’ care spune că 80% din bogățiile lumii sunt deținute de 20% din populația lumii. Vilfredo Paretto este recunoscut pentru faptul că este autorul Teoriei elitelor, lucru care m-a inspirat foarte mult în a face această lucrare, care este 100% originală”, a mai afirmat primarul Craiovei.

Potrivit Olguței Vasilescu, teza ei de doctorat a fost girată de unii dintre cei mai importanți sociologi români. „Dacă această doamnă nu a făcut o gafă de gâgă, înseamnă că este rău-intenționată și îmi voi apăra imaginea publică și o voi da în judecată pentru calomnie. Voi merge și la Comisia de etică, îmi voi prezenta lucrarea care, oricum, este girată de unii dintre cei mai mari sociologi ai României, pentru că în Comisia mea de doctorat au fost profesorii Ilie Bădescu, Radu Baltasiu, Cătălin Zamfir, Elena Zamfir și Dumitru Otovescu”, a mai afirmat Olguța Vasilescu.

Comisia de Etică a Universității din București a înștiințat vineri Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării că s-a autosesizat privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat „Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne” susținută în 2007 de actualul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu.

De asemenea, Comisia de Etică a Universității București a informat-o și pe Olguța Vasilescu despre acest demers.

„Comisia a luat în discuție acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunțe. Comisia a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat. Referatul a fost realizat de către dna conf.dr. Cosima Rughiniș de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existența mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet fiind vorba de un text care nu are autor”, se arată în scrisoarea postată, vineri, pe site-ul Universității București și transmisă Consiliului de Etică.

În document se precizează că o prevedere specială a Ordonanței Guvernului nr. 28 din 2011 se referă la faptul că instituțiile nu au dreptul să examineze suspiciunile de abateri de la conduita științifică și de cercetare produse de persoanele cu funcții de demnitate publică, ci numai Consiliul Național de Etică.

„Universitatea din București își exprimă speranța că Consiliul Național de Etică va da curs acestei solicitări și va lua act de referatul de expertiză anexat”, se încheie scrisoarea semnată de prof.dr. Marian Popescu, președintele Comisie de Etică a UB. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata