Omul care a renunţat la bani: „Sute de români vor să ştie cum e”

1

Mark Boyle, un economist care a decis să trăiască fără să se mai folosească de bani, spune, într-un interviu acordat Evenimentului zilei, că în ultimele zile românii au început să-i îmbrăţişeze ideile.

Mark Boyle (31 de ani) susţine că a renunţat complet la bani, pentru viaţa mai liniştită, la un ceai, lângă rulotă

Tânărul irlandez Mark Boyle (31 de ani), absolvent de studii economice, a renunţat încă din 2008 să mai folosească bani. Presa britanică l-a privit drept un erou ciudat şi a relatat cum trăieşte „natural” lângă o fermă ecologică din Bristol, într- o rulotă, cum mănâncă ce cultivă, cum găteşte la foc, afară, cum împarte tot cu cei care vor să ajute.

Singurele „luxuri” tehnologice de care abuzează ar fi un laptop de pe care „alimentează” un blog al comunităţii „freeconomy” – concept lansat şi numit de Mark „model economic” care a strâns peste 20.000 de utilizatori, bazat pe ideea de a trăi cu cât mai puţin şi de a împărţi cu cei din jurul tău de la cunoştinţe tehnice, obiecte, la locuinţe etc. – şi un telefon mobil pe care poate doar primi apeluri. Atât laptopul, cât şi telefonul sunt încărcate cu energie de la un panou solar.

Inspirat de Gandhi să trăiască cu cât mai puţin

Mark susţine că munceşte ca voluntar pe la ferma vecină pentru fructe şi legume, că se tratează de orice suferă cu plante şi că propovăduieşte, pe unde e întrebat, viaţa fără bani. Acum câteva zile a lansat şi o carte, „The Moneyless Man” („Omul fără bani”), pe care, în ciuda filosofiei sale, o vinde. „Banii merg însă în scopuri caritabile”, explică irlandezul.

Tânărul recunoaşte că nu a fost primul şi nici singurul care a renunţat la bani. Spune că Gandhi l-a inspirat şi că e conştient că sunt pe lume oameni care, de nevoie, duc aceeaşi viaţă, cu mai puţin entuziasm însă.

„Eu am început să trăiesc fără bani cu vreo două săptămâni înainte de a începe criza. Eram mai îngrijorat de criza ecologică, de cea a resurselor. Motivul principal pentru care am renunţat la stilul acela de viaţă este că am văzut câte probleme sunt în lume, cu sclavia din piaţa muncii, cu războiul pe resurse. Şi pentru că oamenii nu mai au respect pentru natură.

(…)De multe ori, de exemplu, doar ca să-ţi cumperi un televizor şi să ai un salariu minim, cum au foarte mulţi, înseamnă să mergi la o slujbă care nu-ţi place două-trei săptămâni la rând. Şi tot sistemul ăsta de marketing, care ne vinde produsele astea, gadgeturile astea, se hrăneşte cu respectul nostru de sine.

Însă sunt multe lucruri de care nu avem nevoie. Şi ce se întâmplă este că trebuie să muncim mai mult la locuri de muncă din ce în ce mai stresante pentru chestii de care nu avem nevoie.

(…)Găsesc tot în natură, alimente din natură, le gătesc. Mai e o fermă unde mai ajut şi iau legume. Dar nu mai mănânc carne deloc. Sunt vegetarian de şase ani. Nu mai cumpăr produse de doi ani.

(…)Se găsesc medicamente şi în natură. Eu mă tratez singur. Dacă mă doare capul, beau multă apă. Bine, pe mine nu mă doare capul foarte des. Dar dacă mă mai îmbolnăvesc, beau multă apă şi mănânc fructe proaspete, legume proaspete, mă păstrez sănătos.

(…) acest model economic bazat pe bani e cel care cauzează boli precum cancerul. El nu exista înainte. E vorba de apa şi mâncarea asta oribilă cu care ne hrănim, de chimicale, de ce respirăm. Asta cauzează cancer.”

Stilul de viaţă pe care îl propune Mark Boyle este teoretizat pe site-ul justfortheloveofit.org, unde acesta are şi un blog. „Free-losofia”, după cum o numeşte autorul, ar însemna, potrivit site-ului citat, „să faci economie de bani, să înveţi noi meserii, să reduci consumul de carbon, să-ţi faci noi prieteni şi să obţii ajutor pentru proiectele tale, pe gratis”.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata