Omul de afaceri Gruia Stoica, arestat preventiv pentru 29 de zile

16

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost arestat preventiv joi pentru 29 de zile, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care a admis propunerea procurorilor anticorupţie.

Avocaţii lui Gruia Stoica au declarat recurs, ce se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Patronul companiei GFR, Gruia Stoica, a fost reţinut miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în legătură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia.

În acelaşi dosar, procurorii i-au impus lui Doru Cătălin Boştină, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din România, interdicţia de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

Gruia Stoica a fost adus miercuri seară la sediul DNA cu cătuşele la mâini, după ce s-a împotrivit poliţiştilor, care veniseră cu mandat de aducere.
Potrivit unor surse judiciare, Gruia Stoica a fost citat miercuri să se prezinte la sediul DNA, însă el a transmis că este plecat din Bucureşti.

Poliţiştii s-au prezentat la locuinţa acestuia cu un mandat de aducere, însă Gruia Stoica nu a dorit să iasă din casă, astfel încât anchetatorii au fost nevoiţi să obţină o autorizaţie de percheziţie pentru a-l reţine pe Gruia Stoica.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

La data de 17 ianuarie, Complexul Energetic Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care CFR Marfă SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti.
Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Procurorii susţin că, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Doru Boştină suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei.

Acest demers avea ca scop depunerea de către Grup Feroviar Român SA a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă SA, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata