OMV: Sancţiunile europene nu vor afecta gazoductul South Stream

0

Divergențele dintre Occident și Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminică directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss, într-un interviu acordat publicației britanice ‘Financial Times’ (FT).

Gazprom pompează miliarde de dolari în conducta care ar urma să transporte din 2015 gaze naturale din Rusia spre Europa, permițând gigantului rus să-și reducă dependența de Ucraina ca rută de tranzit. Totuși, tensiunile dintre Occident și Rusia au sporit din cauza conflictului din Ucraina.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două — spre nord, prin Serbia, Croația, Ungaria, Slovenia, Austria, și spre sud, către Grecia și sudul Italiei. Secțiunea submarină dintre Rusia și Bulgaria va avea 900 km lungime. Acționarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, și Wintershall Holding (Germania) și EDF (Franța) cu câte 15%. Gazprom a înființat deja companii mixte cu societăți din Austria, Bulgaria, Croația, Slovenia, Grecia, Ungaria și Serbia.

În iunie, un consorțiu de firme condus de societatea rusă Stroitransgaz, companie vizată de sancțiunile americane, a fost selectată pentru a construi secțiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream. Stroitransgaz, care a devenit ținta sancțiunilor impuse de SUA după anexarea Crimeei de către Rusia, este controlată de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko este al șaselea cel mai bogat om de afaceri din Rusia și are legături cu președintele Vladimir Putin.

În reacție, Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, în așteptarea unei decizii referitoare la modul în care proiectul respectă legislația Uniunii Europene. Executivul comunitar susține că South Stream încalcă legislația comunitară în domeniul concurenței, deoarece nu oferă acces terțelor părți. În plus, proiectul South Stream vine în contradicție cu politica UE de diversificare a surselor de aprovizionare și de reducere a dependenței de Rusia.

În ciuda acestor probleme, Gerhard Roiss, care a semnat în iunie un acord cu Gazprom pentru înființarea unei companii mixte care va fi responsabilă pentru construirea secțiunii din Austria a conductei South Stream, afirmă că nu se așteaptă ca proiectul să fie subminat și orice întârzieri sunt gestionabile.

‘Nimeni nu ne poate spune să nu construim o conductă. Este o problemă ce ține de legislația internă … fiecare decide pentru el însuși. O conductă este un proiect pe 50 de ani, deci cineva trebuie să privească situația în mod realist .. câteva luni de întârziere nu reprezintă o problemă’, a declarat șeful OMV.

Dar analiștii nu sunt atât de siguri. ‘Gradul în care se va deteriora situația din Ucraina va determina soarta South Stream. Dacă lucrurile de deteriorează extrem de mult, cred că UE își va intensifica eforturile de pedepsire a Rusiei’, a declarat analistul Trevor Sikorski de la compania de consultanță Energy Aspects.

Analistul Ilya Zaslavskiy de la Chatham House are o abordare similară: ‘Dacă Gazprom construiește partea gazoductului de sub mare până în 2015 așa cum este planificat, ar putea rămâne împotmoliți deoarece Bulgaria nu va permite tranzitul gazelor naturale înainte ca UE să decidă cum va fi tratată noua capacitate’.

Gerhard Roiss, o persoană energică la cei 62 de ani, subliniază că deja gazul natural este transportat printr-o altă conductă sprijinită de Rusia în nord-estul Germaniei, numită Opal, chiar dacă Gazprom nu a obținut aprobarea UE de a folosi gazoductul la întreaga sa capacitate.

De asemenea șeful OMV a avertizat împotriva suplimentării sancțiunilor UE împotriva regimului președintelui Vladimir Putin prin țintirea industriei gazelor naturale din Rusia, care furnizează aproximativ 30% din cererea din Europa pentru combustibil.

Gerhard Roiss susține că majorarea numărului rutelor de furnizare a energiei către Europa este benefică pentru securitatea energetică a regiunii.

‘Opinia mea este foarte simplă. Patru conducte sunt mai bune decât trei, și cinci sunt mai bune decât patru. este un punct de vedere pragmatic’, a afirmat directorul general al OMV, adăugând că într-o zi South Stream ar putea transporta gaze nu numai din Rusia, ci și din alte state de la Marea Neagră sau chiar din estul Mediteranei.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata