Oprea le cere senatorilor să-i ridice imunitatea

31

Senatorul Gabriel Oprea le-a cerut, miercuri, 17 ianuarie, colegilor parlamentari să voteze cererea de urmărire penală transmisă de DNA, el motivând că nu ar trebui prelungită perioada necesară stabilirii adevărului.

 Fostul ministru Gabriel Oprea a transmis în acest sens o scrisoare preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc.

„Conform art.109, alin.2 din Constituţia României şi a deciziilor nr. 93/1999 şi 270/2008 ale Curţii Constituţionale, numai Senatul României poate cere urmărirea penală a unui fost ministru pentru fapte comise în timpul exercitării funcţiei de ministru, care în prezent deţine calitatea de senator. Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea„, precizează liderul UNPR în scrisoare.

Oprea afirmă că se consideră nevinovat şi spune că nu a beneficiat de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de Interne.

„Mă consider nevinovat de faptele care mi se impută, nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de resort. Există un plan de măsuri care funcţionează în baza unor instrucţiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecţiei şi a însoţirii permanente a ministrului de Interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului. Consider că gestul meu va face ca nici imaginea Senatului şi nici imaginea UNPR să fie afectate, aşa cum se întâmplă, din păcate, de fiecare dată când sunt în discuţie astfel de subiecte”, arată Oprea în scrisoare.

Biroul permanent al Senatului a transmis Comisiei juridice spre analiză solicitarea Justiţiei privind începerea urmăririi penale a senatorului Gabriel Oprea.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Conform DNA, infracţiunea de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata