Oprescu despre anchetarea primarilor de DNA: Ca orice modă, o să treacă

4

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri, după ce a fost audiat la DNA în legătură cu retrocedarea unui teren, că anchetarea primarilor pentru corupție este o „modă” care o să treacă, însă se poate aștepta la orice.

„Primăria nu s-a constituit parte civilă, încă. Pământul respectiv, urmărirea penală a început în anul 2007, nu are nici formele de intabulare, de proprietate, nu se face dovada proprietății municipiului. Pe cale de consecință, venim după aceea, eventual, cu un prejudiciu”, a declarat Oprescu, după ce a fost audiat în calitate de martor de către procurori.

Întrebat dacă acum este „moda” primarilor puși sub acuzare pentru corupție, Oprescu a spus: „Ca orice modă care vine o să treacă. Totuși, nu suntem un neam de zăpăciți. Suspiciuni poate să lanseze toată lumea. Delațiunea este la modă, deci poți să te aștepți la orice. Important este să fii gata oricând să faci dovada faptelor tale”.

Joi, DNA a anunțat că i-a pus sub acuzare pe Andrei George Creci, fost șef serviciu în cadrul Direcției Juridic și membru al Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Municipiului București, și pe Catia Viviana Fălan, actualul șef serviciu la Direcția Juridic din Primăria Capitalei.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2004, Andrei George Creci și-a încălcat atribuțiile de serviciu și obligațiile legale care îi reveneau în virtutea funcției și a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001 prin faptul că a propus în mod nelegal, la data de 19 noiembrie 2004, restituirea în natură a unui teren amplasat în Capitală aparținând domeniului privat al municipiului București, în suprafață de 15.209,87 mp, evaluat la suma de 3.303.301 euro, și măsuri reparatorii pentru restul suprafeței până la 3,5 ha.

Ulterior săvârșirii faptei, Andrei George Creci a acționat în mod nemijlocit pentru înlăturarea ilicită a urmărilor faptei penale săvârșite, astfel încât să zădărnicească urmărirea penală și tragerea la răspundere penală și civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate, prin aceea că a redactat personal un document, semnat de primarul general al Capitalei la solicitarea DNA.

În cuprinsul acestui act, el a consemnat că Primăria Municipiului București nu se constituie parte civilă în dosarul penal și, depășind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalității procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar și a respectării dispozițiilor legale în activitatea desfășurată de comisie.

De asemenea, în cazul unei alte adrese trimise de DNA primarului general al Capitalei, Andrei George Creci, prin influența pe care o are asupra funcționarilor publici de execuție din Primăria Capitalei, a determinat-o pe Catia Viviana Fălan să întocmească un punct de vedere către primarul general favorabil persoanelor cercetate în cauză și să redacteze răspunsul către DNA.

Prin adresa din 26.06.2014, Primăria Municipiului București a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-și dreptul de a acționa pe cale civilă, ci și că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea și localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, așadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate.

Andrei George Creci și Catia-Viviana Fălan vor fi cercetați sub control judiciar iar primul are interdicția să părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului competent. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata