Opt români pregătesc în Suedia lansarea în spaţiu a unui dispozitiv revoluţionar în tehnica mondială

33

Opt tineri cercetători români, constituiți în grupul „LOW Gravity Team”, se află în localitatea suedeză Kiruna, unde pregătesc lansarea cu racheta europeană Rexus 16 a unei tehnologii revoluționare create de aceștia ce permite, în premieră mondială, topirea și lipirea aliajelor de titaniu cu aluminiu în condiții de miligravitație pentru realizarea sudurii în spațiu.

Acest lucru ar permite realizarea sudurii în spațiu cu acest tip de materiale, ceea ce ar conduce la efectuarea de reparații care nu s-au mai realizat până acum în condiții de imponderabilitate.

Proiectul, ce s-a constituit într-o reușită deplină în condițiile experimentării sale în laborator, este realizat după ce echipa cercetătorilor români fusese distinsă cu premiul „Hans von Muldau Team Award for the Best Team Project” la Congresul Internațional al Astronauticii de la Beijing și câștigase concursul organizat de E.S.A. European Space Agency.

„Suntem la Centrul Aerospațial Esrange, la 40 km nord de ultimul oraș din nordul Suediei, Kiruna. Aici e zăpadă și frig, dar suntem încălziți de gândul că va reuși experimentul nostru. Ne-am luat cu noi în gând toată România, dar și opt bagaje uriașe pline cu ustensile și materiale ce ne-ar putea fi de folos. Visul nostru este deja lansat în cosmos. Acum așteptăm emoționați și reușita experimentului”, spune într-un mesaj către băcăuanca Laura Manoliu, studentă la Facultatea de Electronică și Telecomunicații București.

Pe lângă Laura Manoliu, în grupul de tineri cercetători români se află și Ion Ciobanu, absolvent al Colegiului Național „Ferdinand” din Bacău, în prezent doctorand la Toyohashi University, Japonia, colega sa de facultate Sorina Lupu, doctorandul Dan Dragomir — Facultatea de Automatică și Calculatoare București, masterandul Claudiu Cherciu de la aceeași instituție de învățământ superior și studenții Camil Mureșan, Facultatea de Aeronautică București, Claudia Chițu și Cristi Soare de la Facultatea Automatică și Calculatoare București.

Cu experimentul ce va fi lansat în cosmos, la finalul lunii mai, cei opt tineri români recidivează în ceea ce privește înregistrarea unei performanțe importante în elita mondială a astronauticii.

Lucrând în același grup cercetare în domeniul tehnicii, cei opt tineri au cucerit anul trecut laurii la concursul internațional „NASA Luna Competition” organizat de „Kennedy Space Center” din statul american Florida, construind un robot autonom care poate excava eficient, într-un interval de timp dat, mostre de sol lunar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Flickr.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata